Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ubit ću se ako ne upoznam Mourihna'

'Strah od smrti ljude tjera na svašta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladić iz Sarajeva pod nadimkom Mirsooo2009 na internetu je objavio snimku na kojoj prijeti da će počiniti samoubojstvo za 30 dana ako mu se ne omogući da se rukuje i upozna s poznatim trenerom Joseom Mourinhom.

Snimka je objavljena jučer, a na njoj mladić s kapom na glavi, teško govoreći, traži da se samo nakratko vidi i upozna s 'velikim trenerom'. Mladić navodi da ima ozbiljnih srčanih problema te da su mu doktori rekli 'da neće živjeti još dugo' i da više nema što izgubiti, a jedina mu je želja da vidi popularnog portugalskog stručnjaka.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

'Sve što želim jest da se rukujem i slikam s njim. Ne tražim puno, to je samo dvije minute, ali ako želite da se zbog toga ubijem, to ću učiniti. Nemam novca, a Bosanci ne mogu u EU bez viza. Mourinho sigurno neće doći u BiH, pa ga ne mogu vidjeti na treningu', kaže nesretni mladiću e-mailu poslanom Dnevnom avazu. Ističe da je već kontaktirao s upravom Intera, ali nije dobio odgovor. 

'Iza ovog postupka stoji strah od smrti'

Psihijatar Vladimir Gruden u razgovoru za Dnevnik.hr je rekao kako iza postupka nesretnog mladića stoji strah od smrti, za kojeg se često kaže da je osnova svih strahova, te da ovako nešto nije rijetko u psihijatrijskoj praksi.

'Svi znamo da ćemo jednog dana umrijeti, ali živimo u iluziji da nećemo jako dugo umrijeti. Kada čovjek čuje da neće još dugo živjeti reagira na nekoliko načina. Prvi se ne mogu s time nositi te odmah počine samoubojstvo, drugi padnu u depresiju te će čak i umriru od nje, a treći budu i tada optimistični te drugima govore o smislu života. U ovom slučaju se radi o tome da mladić želi kompenzirati strah od smrti te preuzeti kontrolu nad njom. Svjestan je da će se o ovome pisati i izvještavati i bit će mu lakše jer će sada svi čuti za njega. Ako već mora umrijeti želi neku kompenzaciju, a u ovom slučaju je to susret s Mourinhom ili vjerojatnije da svi čuju za njega', rekao nam je dr. Gruden.

Kada se čovjek suoči sa tako strašnom vijesti poput ove da će uskoro umrijeti, dr. Gruden kaže da ima dva načina na koja se može pomoći čovjeku, a oni ovise o tome je li čovjek ateist ili vjernik.

'Ako je vjernik kažem mu da je Bog čudesan i da on ima tako dobar plan za njega i njegove bližnje da ga on ne može pojmiti, da je plan takav da će biti bolje i njemu i njegovoj obitelji. Ako je ateist, kažem mu da je to zakon prirode i da ne možemo znati zašto su se vanjske okolnosti skupile u toj jednoj točki da on sada mora umrijeti. Sjetim se i riječi jednog duhovnog učitelja upućenoj djevojčici koja je saznala da će umrijeti za šest dana. Rekao je 'blago tebi koja ćeš umrijeti za pet dana jer ćeš tih šest dana živjeti tako što ćeš znati da ništa nije bitno osim tog drveta pred tvojom kućom, plavog neba nad glavom, dok ćemo mi drugi živjeti tako da nećemo znati što je zapravo život', kaže Gruden.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene