Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUZE NAKON NEISPUNJENIH OBEĆANJA

Zašto država može, ali ne želi uštedjeti na obnovi? ''Snaha i ja ćemo umrijeti, cure će se udati i nek' ovo ostane pustinja''

Aktualno Galerija Banija - 1 Banija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Banija - 2 Banija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Banija - 3 Banija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Banija - 4 Galerija 1/4 >>
Država može, ali očito ne želi uštedjeti pedesetak milijuna kuna na obnovi. Privatni donatori izgradili su ili će izgraditi tridesetak kuća stanovnicima Gline. Svi stanovnici Gline morali su se odreći državne obnove u tri dana, a država već mjesecima ne može ili ne želi raskrčiti temelje urušenih kuća.

Još jedna zima je pred vratima, a život u kontejnerima je ipak previše.

Duško Karapandža iz Majskih Poljana u svojoj bi kući trebao biti prije zime.

Ali ne zahvaljujući državi, već donatorima.

"Odustali smo od države, jer imali smo donatora za kuću i odustao sam od obnove i tražio rušenje kuće, međutim i od toga su odustali jer su prebacili iz crvene u narančastu naljepnicu", kaže Karapandža.

Rušenje je na kraju platio sam, i to 21.000 kuna. To mu se više isplatilo nego čekati državu.

U kuću će, kaže, useliti prije zime i više neće biti u kontejneru.

Još jednu zimu bez svog doma dočekat će, izgleda, gospođa Stana sa snahom i dvije unučice. Za njih je kuća, od donatora, spremna - ali ne može se postaviti. Čeka se uklanjanje stare kuće. Stana je poslala 17 zahtjeva za rušenje.

"Po ispravku gospodina Paladina dva puta, a ovo ostalo 15 puta sve je bila dopuna, navodno", kaže Stana Bjelajac iz Majskih Poljana.

Kad je ministar bio u Majskim Poljanama, rekao joj je da će sve biti riješeno u roku od osam dana. Od toga je prošlo dosta, i ne pamti više točno.

Umjesto obnove, državu bi koštalo tek rušenje kuće. Brže - i jeftinije. Ali sve i dalje stoji.

Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline ističe kako joj nije jasno.

"Kad imamo donatora, kad je kuća gotova, tu su dvije curice, dva malodobna djeteta, da ne može država odraditi i srušiti kuću, da im osiguramo za ovu zimu topli dom", poručuje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BANIJCI GUBE NADU Država stala na loptu, a ne lopatu: ''Svaki put samo pokupimo i odnesemo na jednu hrpu, dolje dok jednom ne pokupe nas''

Pročitajte i ovo Joso Knežić U EPICENTRU POTRESA Strašnik i dalje izgleda strašno, a ljudi su razočarani: ''Imamo osjećaj da smo tisućama kilometara iza civilizacije''

Na probleme nailazi i Zaklada Solidarna. Za kuće koje bi oni gradili - država treba napraviti temelje.

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna kaže kako su prije tri, četiri tjedna izvođači ugovoreni od strane države koji trebaju graditi temelje došli u Majske Poljane i rekli da će doći idući tjedan sa bagerima. Prošlo je već nekoliko tjedana, a bagerima ni traga.

A stanovnici obećanjima više ne vjeruju.

Stana Bjelajac kroz plač poručuje kako je boli to što je kuća gotova, čeka.

"Nek' se donira onome kome treba. Meni možda ne treba. Ja i snaha ćemo pomrijeti, cure će se poudati i nek' ovo ostaje pustinja", poručuje.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene