Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žene u crnom' i 'Art klinika'

Obljetnica pada Vukovara obilježena i u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga 'Žene u crnom' i 'Art klinika' okupilo se u petak navečer u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. obljetnicu pada Vukovara, podsjećajući na zločine što su se ondje dogodili i tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.

Sudionici su okupljanje opisali kao 'mirovnu akciju, u crnini i šutnji' u povodu 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima 'Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru', 'Solidarnost' i 'Odgovornost'. Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tijekom skupa je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

Udruga 'Žene u crnom' priopćenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjanju obveza što proizlaze iz odgovornosti. Od nadležnih srbijanskih državnih institucija udruga traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Također se traži da se uvaži zahtjev 'Žena u crnom' i 'Art klinike', koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruga civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima te da se podupru drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima. Udruge traže i da budu preispitana stajališta o ratovima devedesetih godina 20. stoljeća i o odgovornosti Srbije u njima, te dodaju kako istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sustava 'i neporeciva povijesna istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sustava i kulturnih obrazaca'.

'Žene u crnom' i 'Art klinika' najavili su da će u subotu, zajedno s članovima obitelji žrtava i građanima Vukovara nazočiti obilježavanju obljetnice zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bio na mjestu za streljanje Preživio užas u Borovu naselju: 'Bože moj, je li se to dogodilo meni?' Slika nije dostupna 20. obljetnica Žrtva Borova naselja za Domovinu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene