Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica ''Oluje''

Odlikovani generali Ante Gotovina i Mladen Markač: ''Izvojevali ste pobjede važne za Hrvatsku''

Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr)
Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) +0 Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Na Kninskoj tvrđavi u subotu navečer, u nazočnosti državnog vrha, priređen je prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, na kojemu je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Generali Gotovina i Markač odlikovani su za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH, rekla je predsjednica na svečanosti u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haagu crveni karton Generali ujedinili Torcidu i BBB: Baklje potpore na kninskoj tvrđavi Slika nije dostupna 'Crveni karton Haagu' Prosvjedi potpore generalima od Rio de Janeira, preko Haaga pa sve do Šangaja

''Dragi i poštovani generali, iznimno mi je zadovoljstvo što vas mogu odlikovati zbog doprinosa i zasluge zapovijedanja snagama Republike Hrvatske te vojne doktrine. Dali ste svoj doprinos vlastitom bitkom u Haagu. Izvojevali ste pobjede važne za Hrvatsku. U zahtjevnim međunarodnim ugovorima i pod psihološkim pritiskom 4-godišnje okupacije, bilo je važno da akcija bude etički čista i bez mrlje. Bila je vojnički uspješna. Hrvatski narod nije želio rat i žrtve, nego mir i suradnju. Pozivamo sve zemlje da prihvate suradnju na temelju EU. Naši branitelji su se borili za to da imamo snažnu državu kao jamstvo boljeg života građana.

Poštovani generali, dok slavimo prošlost, imamo dužnost pogled uprijeti u budućnost. Te odlike sada treba primjenjivati u budućnost države, kao što je bilo ponosno njezino stvaranje. Zajedništvo mora biti temelj naše budućnosti. To je zapovijed koju imamo od naše djece i idućih naraštaja. Odlikovanja ste zaslužili na ponos svih nas'', rekla je prilikom odlikovanja Ante Gotovine i Mladena Markača predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

''Poštovana predsjednice, časni skupe, primio sam odličje s velikim zadovoljstvom i zahvalom. Bit ću ponosan na njega čitav život. Primajući ga, u mislima su mi bili suborci koji su mi pomagali u građenju oružanih snaga koje su branile domovinu od agresora. Zahvaljujem vam što ste se sjetili doprinosa policije u Domovinskom ratu. Ovo je poticaj koji traži od mene da radim na novoj nacionalnoj strategiji i stvaranju uvjeta za rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i domovini. Danas mi je veliko srce, sve vas volim'', rekao je general Mladen Markač.

''Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u to vrijeme smo branili svoju domovinu. Posebno se ovih dana sjećamo braće koja nisu s nama. Oni su temelj naše slobode. Izgradili smo sustav, Hrvatska je dio europske obitelji. Nama ostaje briga o sigurnosti i izgradnji demokratskih načela. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Čestitam svima Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja'', rekao je Ante Gotovina.

Dodjeli odlikovanja prisustvovao je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako ''čestita Gotovini i Markaču na visokom odličju. Čestitam na svemu što ste napravili za Hrvatsku''.

''U Haagu ste dokazali sa je Oluja bila zakonita i da nema nikakve mrlje. Oluja je preokrenula snage u BiH. Ništa nije bilo isto nakon Oluje. To nam znači poštovanje hrvatske države i institucija. Imamo svoje institucije i čvrsto smo usidreni u EU i NATO. Naš je cilj zemlju učiniti još prosperitetnijom. Na temelju vaših uspjeha, imate ćemo to na umu kada se budemo zalagali za još bolju budućnost'', rekao je Plenković.

Na primanju za ratne zapovjednike nazočni su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Oružanih snaga i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Svečanost na Kninskoj tvrđavi večer u oči Dana pobjede priredili su ministri Damir Krstičević, Tomo Medved i Davor Božinović koji su također čestitali ratnim zapovjednicima na veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene