Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Objavljen poimenični popis žrtava logora u Jasenovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomen-područje Jasenovac prvi je put od svog osnutka objavilo "Poimenični popis žrtava koncentracijskog logora Jasenovac", s dosad obrađenim podacima za 72.193 osobe, autora i kustosa spomen-područja Jelke Smreka i Đorđa Mihovilovića.

Popisom na 1888 stranica odaje se počast žrtvama i preživjelim zatočenicima ustaških koncentracijskih logora Jasenovac i želi sačuvati uspomena na jasenovačke stradalnike kao opomena svima za humaniju budućnost novih naraštaja, stoji u obavijesti SP Jasenovac.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

Poimenični popis žrtava dosad je bio dostupan posjetiteljima
Memorijalnog muzeja SP Jasenovac, kao dio novog muzejskog postava, a knjiga je objavljena s ciljem da popis bude što potpuniji i točniji te dostupan široj javnosti.

Ravnateljica SP Jasenovac Nataša Jovičić istaknula je da tiskanjem te knjige rad na prikupljanju podataka o žrtvama nije završen, niti je broj poimenično utvrđenih žrtava konačan.

Zaključno sa 31. kolovozom ove godine prikupljeni su podaci za 72.193 osobe - za 59.376 osoba kao mjesto smrti naveden je logor III Ciglana u Jasenovcu, za 12.790 logor u Staroj Gradiški, dok je za 27 žrtava mjesto izvršenja zločina ostalo nepoznato.

U koncentracijskom logoru Jasenovac umoreno je 33. 860 muškaraca, 19. 327 žena i 19. 006 djece do 14 godina starosti.

Među njima je 40. 251 Srba, 14. 750 Roma, 11. 723 Židova, 3583 Hrvata, 1063 muslimana, 233 Slovenaca, 99 Slovaka, 99 Čeha, 55 Ukrajinaca, 26 Crnogoraca, 20 Mađara, 13 Talijana, 6 Rusa, 6 Nijemaca, 4 Poljaka i 262 osobe neutvrđene nacionalne pripadnosti.

Uz osnovnu biografiju, donose se podaci o stradanju (godina, način i mjesto smrti, naziv logora i stratišta, izvršitelj zločina) te rubrika s izvorima u kojima se svaka žrtva spominje, uz eventualna odstupanja i razlike među izvorima.

Po riječima Jelke Smreka, kod sastavljanja popisa polazilo se od toga da jasenovački stradalnici ne mogu i ne smiju biti brojevi, već osobe, muškarci, žene i djeca sa svojim osobnim životnim pričama.

SP Jasenovac poziva sve one koji pročitaju popis da im se obrate s eventualnim primjedbama i dopunama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene