Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potvrda da je pacijent živ, potvrda za tečaj krojenja ili potvrda da dijete može ići u školu plivanja - samo su neke od potvrda koje obiteljski liječnik mora izdati. Liječnici poručuju kako im je dosta ispisivanja beskorisnih potvrda koje se uopće ne tiču zdravlja pacijenata te ih više ne žele izdavati.


Obiteljskim liječnicima je, kažu, voda došla do grla! Dosta im je svakodnevno ispisivati razno razne potvrde koje nemaju veze sa zdravstvenim stanjem pacijenata.

Vezani članci Anton Ramljak, policajac koji odbija COVID potvrde Porečki policajac nije imao COVID potvrdu pa ostao ispred vrata postaje: "Imam ja pravna sredstva s kojima ću se boriti" Covid potvrda - 1 U Splitu prosvjednici ispred zgrada dijele letke na kojima pozivaju na otpor

'Recimo, potvrda da bi se mogla ostvariti dodatna količina vreća za smeće. Jedno komunalno društvo traži potvrdu obiteljskog liječnika da član obitelji koristi pelene za inkontinenciju. Onda, potvrda za poslodavca koji traži da se napiše postoji li medicinski razlog zašto da pacijentica nosi tajice', prijeća se samo nekih besmislenih potvrda koje je morala izdati obiteljska liječnica Ines Balint.

Liječnici poručuju kako nisu administratori koji pišu potvrde čija prava svrha ne postoji.

'One potvrde koje nemaju veze sa zdravstvenim stanjem ćemo početi odbijati pisati. Ili pisati na takav način da će onaj tko traži potvrdu sam zaključiti treba li mu ta potvrda ili ne. Kada to počinje? Danas!'.

Kažu kako su se izborili za izmjenu pisanja ispričnica, gdje roditelj do tri dana može ispričati dijete iz škole. Nadaju se kako će uspjeti i u ovome. S manje administracije, liječnici bi, kažu, imali više vremena za svoje pacijente

Ministarstvo zdravlja poručuje kako liječnici ne mogu raditi ništa samovoljno.

'Ono što kaže Zakon, toga se moramo pridržavati svi. Pa tako i liječnici obiteljske medicine', poručila je Delfa Radić Krišto iz Ministarstva zdravlja.

A to je da bez naknade liječnici izdaju potvrde vezano za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb i obrazovanje. No, i dalje je puno nelogičnosti, pa će se tijekom ovog mjeseca Ministarstvo zdravlja sastati s obiteljskim liječnicima.

'Gdje ćemo još jednom proći koje potvrde zaista imaju smisla, a koje u potpunosti nema smisla izdavati'.

Doktor Milan Mazalin će se i dalje voditi dosadašnjom praksom.

'Nismo još dobili nikakav službeni naputak o tome da mi to nećemo pisati i kada će ta odluka stupiti na snagu. Tako da ja, i vjerojatno većina kolega, ćemo do daljnjega postupati kao i do sada'.

Liječnici očekuju što hitnije rješavanje problema s potvrdama. Do tada će ih odbijati izdavati, ili će ih naplaćivati, ako će pacijent na toj potvrdi - inzistirati.

 

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju