445773
445773
445773
445773
445773

Obiteljski liječnici zbog preopterećenosti predlažu nova pravila za pacijente

  • , 06.08.2016., 20:43
  • Autor:
  • komentara

Zbog preopterećenosti ordinacija, Koordinacija obiteljske medicine predlaže da se od jeseni uvede europski standard. Prema njemu bi obiteljski liječnici primali maksimalno 40 pacijenata na dan. Upozoravaju, kako zbog gužvi, za jednog pacijenta u prosjeku imaju svega 3 do 5 minuta.

 
 
 
 
Manje pacijenata, duži pregledi? (Video: Dnevnik Nove TV)
Manje pacijenata, duži pregledi? (Video: Dnevnik Nove TV)

Dr. Tamara Zadravec tijekom zime zna pregledati i do 120 pacijenata dnevno. No, u ovo doba godine ta brojka još je i veća.

'U vrijeme godišnjih odmora i do 150. Preopterećeni smo', kaže liječnica obiteljske medicine.

Zato iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine predlažu od jeseni uvođenje europskog standarda.

'Odnosno da primaju do 40 pacijenata dnevno i imaju 20 minuta za svakog pacijenta za pregled', pojasnio je dr. Vikica Krolo, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine.

Pacijenti su podijeljenih mišljenja.

'To bi bilo fantastično, onda bi mogli duže malo popričati', smatra pacijentica Karla. 

'Tko će uvesti prioritet, koji su pacijenti prioritet? To je malo nezgodno', skeptičan je Hrvoje.

Uvođenje standarda, upozorava dio struke, moglo bi pojačati pritisak pacijenata na hitni prijem.

'Ako obiteljski liječnici smanje obim svoga posla, što je posljedica prenatrpanosti, sigurno će oni iznaći načina da dođu u hitnu službu i onda će opet bolnice biti preopterećene', upozorava dr. med. Žanina Široka Stanec, dežurna liječnica na Hitnom medicinskom prijemu Sv. Duh.

'Ne bi zbog toga bila opterećena hitna medicinska pomoć ili objedinjeni bolnički prijemi. Nego bi se vjerojatno napravila i neka lista čekanja u obiteljskoj medicini gdje bi oni administrativni poslovi zapravo bili na čekanju', kaže dr. Krolo.

Iz liječničke komore poručuju da podržavaju svaku akciju koja poboljšava status zdravstvenih djelatnika i pacijena. 

'Zalažemo se za to da se sustavno odredi tko u sustavu je zadužen za koji nivo zdravstvene zaštite. Prvenstveno da se onaj birokratski dio posla, koji je dobar dio razloga za preopterećenost kako u primarnoj, tako i seknudarnoj zdravstvenoj zaštiti, minimalizira', kazao je dr. sc. Miroslav Hanževački, potpredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Iz Koordinacije obiteljskih liječnika zahtjevi i u tom smjeru.

'Da se većina administracije pošalje nazad u HZZO. Npr. da se maknu putni nalozi, sanitetski prijevoz, bolovanje, ortopedska pomagala itd.', pojasnio je dr. Krolo. 

Traže i to da se poveća broj timova obiteljske medicine. Jer svaki tim sada u prosjeku ima upisano i do 2.000 pacijenata.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se