Okretište čuvaju zaštitari (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 1
Okretište čuvaju zaštitari (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 1 Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predstavnici Grada i obitelji Maršanić, koja je blokirala okretište u Prečkom, sastali su se u četvrtak. Dogovora nije bilo, sastat će se opet u ponedjeljak.


Opunomoćenik obitelji Maršanić, koja je u utorak blokirala okretište u zagrebačkom Prečkom, sastala se u četvrtak s predstavnicima Grada Zagreba. 

Vezani članci Provjereno: Malverzacije kod sljemenske žičare - 4 Tajna snimka razotkrila korupciju u slučaju žičare, akteri sve svalili na jednoga iz svojih redova: "Snimka nije moja, svi su uključeni u to“ Vladimir Gruborović za Provjereno Posebni Bandićev savjetnik Gruborović ekskluzivno za Provjereno: ''Nisam autor filma, a arhitektica posao nije dobila preko ljubavne veze“

Iz Grada su im na sastanku pokazali iznos utvrđen elaboratom.

"Opunomoćenik je izjavio da je cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa. Opunomoćenik je također izjavio da je u tijeku sudski postupak zbog smetanja posjeda i da će ročište biti uskoro zakazano", priopćili su iz Grada Zagreba. 

Predstavnik obitelji Maršanić htio je razgovarati i o najamnini za korištenje zemljišta pa je dogovoren sastanak za ponedjeljak 7. listopada s predstavnicima nadležnih Gradskih ureda i opunomoćenicima Grada Zagreba.

Vrijednost procijenjena na 830.000 kuna

U Gradu u priopćenju navode i kako je u svibnju 2019. stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko izradio elaborat.

Procjeniteljsko povjerenstvo u njemu je našlo nedostatke pa je Grad Zagreb pozvao na njihovo otklanjanje.

"U listopadu 2019. procijenio je vrijednost nekretnine na iznos od 79,00 eur/m², što za površinu od 1425 m² iznosi 112.575,00 eura, odnosno 830.000,00 kuna. Nakon što je sudski vještak ispravio elaborat, 2. listopada 2019. održana je 38. sjednica Procjeniteljskog povjerenstva na kojoj je donesena odluka o usklađenosti citiranog procjembenog elaborata sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina", rekli su u Gradu. 

No u obitelji su nezadovoljni. Goran Husić, njihov opunomoćenik tvrdi da ne mogu pristati na taj iznos utvrđen 1996. godine. Obitelj tvrdi da se treba gledati današnja tržišna vrijednost. 

"U elaboratu piše kako je kao dan vrednovanja uzet 11.10. 1996. Koliko znam, danas se za građevinsko zemljište u tom dijelu grada daje od 200 do 700 eura", objašnjava Husić i dodaje da Grad griješi u ponudi. 

"Oni ne razumiju da su nam tu cifru mogli ponuditi kao naknadu 1996., kad je postupak trajao, pa sve do veljače ove godine kad je presuda u našu korist postala pravomoćna. No obitelj Maršanić sad je vlasnik zemljišta i oni to mogu samo kupiti i za to ponuditi tržišnu vrijednost. No mi ih ne tjeramo. Ako neće oni, prodat ćemo ga nekoj građevinskoj tvrtki pa neka tamo grade zgrade", kaže Husić i dodaje da Grad samo kupuje vrijeme."

Obitelj Maršanić u utorak je blokirala okretište tramvajskih linija 5 i 17 u Prečkom. Rekli su da im je zemlja oduzeta još u Jugoslaviji, a od Grada traže naknadu za zemlju. 

Gradonačelnik Bandić primio ih je i u utorak. 

"Milan Bandić rekao je da će se do kraja dana naći rješenje i da će me on osobno nazvati. Sad čekamo. Ako se ništa ne dogodi, stvari zaoštravamo do kraja", rekao je jučer Mladen, no nije htio precizirati što će konkretno obitelj poduzimati.