Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nevjerojatne scene

Gnjevna zagrebačka obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom: "Nemamo drugog načina, ovo je tužno"

Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Gradske službe uklanjaju ogradu (Foto: Dnevnik.hr) Gradske službe uklanjaju ogradu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +8 Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/13 >>
Jugoslavija im je uzela zemlju kako bi na njoj izgradila cestu, a onda je Grad Zagreb na toj zemlji napravio okretište tramvaja. Prekipjelo im je i na okretište su postavili ogradu. Ogradu su u utorak oko 20 sati maknule gradske službe.

Članovi obitelji Maršanić blokirali su u utorak navečer prolaz tramvajskim linijama 5 i 17 u Zagrebu na okretištu Prečko. ZET je, doznajemo, uveo izvanredne autobusne linije kako bi građani imali prijevoz. Oko 21 sat, nakon što su gradske službe uklonile ogradu, normaliziran je promet tramvaja na linijama 5 i 17.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj Novi stari tramvaj na zagrebačkim ulicama ZET objavio Dio tramvajskog prometa u zastoju: Ovo su linije koje su preusmjerene

Iz obitelji Maršanić doznajemo da im je zemlja oduzeta još u Jugoslaviji. Tada im je rečeno da će tu biti izgrađena cesta, no to se nikada nije dogodilo.

Grad Zagreb izgradio je okretište tramvajskih linija 5 i 17, a Maršanići tvrde da nikad nisu dobili niti kune naknade za svoje privatno vlasništvo. Kažu da im je sada prekipjelo jer se s Gradom Zagrebom godinama spore, a nema rezultata. Tramvajska pruga ondje je od 2001. godine.

"Nije bilo drugog rješenja"

"Nažalost, morali smo prići u posjed svojeg vlasništva, svoje zemlje. S Gradom smo u pregovorima već dosta godina, 20 i nešto godina. Unazad šest mjeseci - pravomoćno smo vlasnici ovoga, međutim nikako ne možemo doći do razgovora ili s gradonačelnikom ili s nekim u Gradu, Uredom za imovinu, tko bi htio riješiti taj naš problem", kazao je vlasnik zemljišta Mladen Maršanić nakon podizanja ograde.

"Mi smo voljni riješiti taj problem mirnim putem, dogovorom, no s druge strane, od strane Grada nema odaziva", dodao je Maršanić. Tvrdi kako im naknada nikad nije isplaćena. "To su tri generacije, od djeda, majke i, evo, sestre i mene. Dvije države su se promijenile - stara Jugoslavija i današnja naša Hrvatska, a problem je ostao isti", objasnio je Maršanić.

Postavljanje ograde na okretištu tramvaja

"Zatražili smo povrat nakon što cesta nije izgrađena i zemlja nam je vraćena. No obeštećeni nismo nikada. To već duže vrijeme ne možemo dogovoriti s Gradom Zagrebom. Zbog svega toga bili smo prisiljeni na ovakav očajnički potez", kazao je Maršanić. Dodaje kako su opet dogovoreni sastanci, kao i posljednjih šest mjeseci u kojima se ništa nije riješilo.

"Ovo je tužno i prežalosno, ali nemamo drugog načina. Žao mi je zbog građana i ja im se ispričavam. ZET je riješio prijevoz autobusima, tako da će to funkcionirati dalje", dodao je i kazao da ni policija ne može ništa jer se radi o privatnom zemljištu. Smatra da je sadašnja situacija rezultat propusta koji su napravljeni u Gradu Zagrebu.

Ograda uklonjena u večernjim satima

Građani su obitelji Maršanić dali podršku na društvenim mrežama, ali i uživo. Prilazili su im i čestitali. Maršanići su zagradili prugu i otišli. "Ako nam maknu ogradu, sutra ćemo stavit cigle", poručili su.

Oko 20 sati gradske su službe uklonile ogradu. ZET je oko 21 sat javio da je normaliziran promet tramvaja na linijama 5 i 17.

Od Mladena Maršanića doznajemo da je njihov odvjetnik pozvan u srijedu na razgovor u Grad Zagreb. "Prespavat ćemo, ujutro razmisliti o svemu. Naš opunomoćenik pozvan je u srijedu na razgovor u Grad Zagreb. Čini se da bi se konačno moglo krenuti u dogovor i naći rješenje. Nadam se pozitivnom ishodu", poručio je Maršanić u večernjim satima.

Prečko posjetio gradonačelnik Bandić

Tijekom poslijepodnevnih sati na zagrađenom okretištu bila je i policija. Mjesto je posjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no Maršanići tvrde da s njima nije razgovarao.

U tim trenucima nitko nije znao tko bi i može li itko, osim obitelji o čijoj se zemlji radi, maknuti ogradu kako bi osigurao tramvajski promet. Oni su poručili da im je žao zbog problema koji su nastali nakon blokade tramvajskog prometa, ali, tvrde, nisu vidjeli drugo rješenje.

Jedan je stanar Prečkog kazao kako je ovdje cijeli život, ali "nikad nisam ovakvo što vidio, pa je li ovo Divlji zapad?".

ZET je na svojim stranicama objavio informaciju o tome. "Tramvaji linija 5 i 17 privremeno prometuju skraćeno do okretišta Jarun. Tramvajski promet obustavljen je između okretišta Jarun i okretišta Prečko te je uvedena izvanredna autobusna linija", priopćio je ZET.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene