Još jedna tužna obljetnica. U Vukovaru je odana počast žrtvama Veleprometa i Ovčare. Najmlađa žrtva na Ovčari imala je samo 14 godina. Za 59 osoba još uvijek se traga.

Galerija Romana Blašković Ivica Azinić Tužna obljetnica Ovčare - 1 +4 Tužna obljetnica Ovčare - 2

Kroz hangare Veleprometa prošlo je deset tisuća zatočenika. Preživjeli se s tugom u očima prisjećaju kobne '91. ''Nas 12 smo izdvojeni ovdje uza zid preko puta hangara, divljač za odstrel. Od nas 12 nekih dva, dva i pol sata, petorica su odvojena ispred nas, pred nama dotučeni, ubijeni'', prepričao je Ivica Azinić, zatočenik logora.

''Najmlađi dečkić je ubijen ovdje. Imao je 14 godina. Htjeli su mu brata ubiti, i onda je on kukao, plakao, oni su ostavili brata, a odveli njega i ubili ga'', rekao je Danijel Rehak, predsjednik Društva logoraša.

U tim hangarima ubijene su 723 osobe. Prisjeća se gospođa Romana koja već tri desteljeća traga za sinom. ''Tu su mu odsjekli uho, i križ su mu napravili na obrazu. Onda su mu na čelu isjekli isto. Onda su ga poslije izveli napolje i onda se više nije vidio. Voljela bih da se nađe dok sam ja živa'', kazala je Romana Blašković iz Iloka.

Mučenja je preživio i Mato zajedno sa sinom za kojim traga. ''Njega tuku, ja gledam. Mene tuku, on gleda'', prisjetio se Mato Gombović, zatočenik logora.

Mural posvećen Siniši Glavaševiću Na današnji dan ubijen Siniša Glavašević, njegov sin objavio dirljivu poruku: "Mijenjao bih njegovo herojstvo za sve suze moje mame i bake"

Obljetnica pada naselja Borovo - 5 Obilježeno 30 godina ratnih stradanja Borova i Nadina: "U ovoj hali su nas masakrirali, strijeljali..."

Ni nakon 30 godina preživjelima rane nisu zacijelile. Danas kolona za 251 ranjenika i civila pogubljenog na Ovčari. Najmlađa žrtva Ovčare imala je 16 godina. Djeca poginulih i nestalih branitelja mimohodom od Memorijalnog groblja do Ovčare odala su im počast. Kako ne bi otišli u zaborav, tu su cvijeće i svijeće za sve pogubljene, izvijestila je reporterka Matea Drmić u Dnevniku Nove TV.

 

Cijeli prilog pogledajte u priloženom videu.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju