Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana akademija

Obilježen Dan policije, specijalno priznanje za jednog čupavog "zaposlenika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina istaknuli su na svečanoj akademiji u povodu Dana policije da se hrvatske policijske snage, iznikle iz Domovinskog rata, nakon velikih ulaganja u ljude i opremu u moderno vrijeme mogu uhvatiti u koštac s najvećim sigurnosnim problemima od terorizma, preko kibernetičkog i organiziranog kriminala do krijumčarenja ljudi.

"Strateškim pristupom gradimo modernu službu, kako bi se kao relevantan čimbenik, mogli uhvatiti u koštac s akutnim opasnostima današnjice", istaknuo je ministar Božinović.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije" Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..."

Kao ključni policijski izazov, uz suzbijanje raznih oblika kriminala, Božinović je naveo ulaganje u graničnu policiju i operativni rad na ulasku u schengenski prostor, "što je i prioritetni političko-strateški cilj ove Vlade".

Sustav temeljen na stručnosti i povjerenju javnosti

"Sigurnosne odluke sve su teže i kompleksnije. Danas i najmanji propusti na polju sigurnosti mogu imati neslućene razmjere i nebrojene žrtve. Zato se sustavi kao što je naš moraju temeljiti na stručnosti", poručio je Božinović, ističući da je policijski sustav otvoren javnosti koju je pozvao da propituje njihov rad.

"Moramo težiti tome da visoki ugled policije bude konstanta, a poštovanje i povjerenje javnosti neupitno", dodao je ministar. Kazao je i da je aktualna Vlada "suočena s generacijskim izazovima, od tranzicije propalih gospodarskih modela do nadilaženja besplodnih ideoloških podjela", zbog čega treba stabilne institucije, a MUP će, kako je rekao, tom cilju davati svoj obol.

Ustvrdio je i da je policija sustav "koji je sebe ugradio u stvaranje brenda Hrvatske kao sigurne turističke destinacije", ali i da je njena uloga neizbježna u prirodnim katastrofama, poput požara i poplava, "s kojima ćemo se zbog neupitnih promjena u klimi sve češće susretati".

Naglasio je i da je njegov tim u ministarstvu pojačao napore u međunarodnoj suradnji, ali i poboljšanju opremljenosti i materijalnog položaja policijskih službenika, dok mnogim informatičkim inovacijama žele građanima olakšati pristup MUP-ovim uslugama.

Ravnatelj policije podsjetio je na 761 poginulog i 27 nestalih policajaca u Domovinskom ratu, dodajući da preko 3600 policajaca i dalje osjećaju posljedice ratnog ranjavanja i stradavanja.

"Od 5. kolovoza 1990. i postrojavanja prvih hrvatskih redarstvenika pa sve do danas, hrvatska policija susrela se s nizom izazova. Provela je velike reforme i projekte kroz proces ulaska u Europsku uniju. Odgovorila na niz zahtjeva, podigla standarde svog postupanja i poštivanja ljudskih prava. Ta stečena iskustva smo dijelili širom svijeta kroz mirovne operacije Ujedinjenih naroda i Europske unije te smo kao jedna od prvih zemalja u svijetu provodili specijalističku obuku pripadnika policije po najvišim standardima", kazao je Milina.

Velik doprinos u međunarodnim sigurnosnim inicijativama

Dodao je da je hrvatska policija sada "ponosna članica najvažnijih međunarodnih policijskih organizacija" koja daje veliki doprinos operativnoj suradnji u okviru Europola, FRONTEX-a, INTERPOL-a i drugih međunarodnih sigurnosnih inicijativa.

I Milina je naglasio nužnost ulaganja u policijske službenike, u njihovo znanje i opremu.

"Jedino tako policija može biti na usluzi svojim građanima. Osjećaj sigurnosti i percepcija građana o policiji, iznimno je važna i zato je nužno raditi na jačanju njihova povjerenja. U budućnosti nas vidim kao još efikasniju policiju, koja ima legitimitet kod svojih građana", kazao je ravnatelj policije.

Svečanosti u koncertnoj dvorano Vatroslava Lisinskog nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, više ministara, predstavnici Sabora, političkih stranaka, sudske i lokalne vlasti, crkve, udruga i sindikata.

Najboljima uručene godišnje nagrade

Godišnje nagrade za iznimne rezultate, uspjehe ili iskazanu hrabrost dobili su policajci Ivica Kovačević (PU brodsko-posavska), Marijo Žigić (PU dubrovačko-neretvanska), Marijo Rošić, Dijana Sadarić, Božena Palavra, Ivana Marag, Marko Topolovac, Nikola Milas i Srđan Vujčetić iz Uprave kriminalističke policije te međimirski policajci Davor Špoljar, Marinko Orsag i Dejan Kočiš.

Medalje za izuzetan pothvat u policijskom postupanju uručene su Marku Marojeviću (PU vukovarsko-srijemska) te Josipu Jurkoviću i Nikoli Cicvariću iz virovitičko-podravske policije, dok je zahvalnicu za dugogodišnju suradnju dobila Dragica Tot-Bodorović.

Nagrađena je i policijska kujica Candy koja je na Bajakovu otkrila stotinjak ilegalnih migranata skrivenih u prepravljenim vozilima prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene