Obilježavanje 30. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991.


Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskoga agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

U 10 sati krenula je Kolona sjećanja - mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence polažu službena izaslanstva.

''Oko 3500 vojnika s 30 tenkova napalo je ovo ravnokotarsko mjesto. Pokušalo ga je obraniti 246 slabo naoružanih mjestana. No, nažalost Škabrnja je pala. Samo u prvom danu najbrutalnijih zločina stradalo je 48 mještana", podsjetio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Bol tuga i sjećanje miješaju se danas s brojnim suzama i molitvama. Žrtvu Škabrnje nikad se ne smije zaboraviti. Nažalost pravde nema ni 30 godina od svirepog masakra. Nalogodavci, naime, nisu odgovarali i to je mrlja i rana koja će teško zacijeliti", dodao je.

U izaslanstvu Vlade RH su ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora je potpredsjednik Sabora Ante Sanader, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.

Život u Škabrnji - 1 Od zvjerstva u Škabrnji prošlo je 30 godina, no život se ipak vratio: "Obnovili smo sve kuće, u školi imamo 200 učenika…"
Sanja Jurišić razgovara s Radom Ivković - 3 Supruga prvog poginulog branitelja u Škabrnji o događajima prije 29 godina: "Došao je susjed usred noći i rekao da je pola sela ubijeno"

Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Potom će krenuti Mimohod - Korak po korak, do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju Sv. Luke, a u 12.30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju