Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošači nek mozgaju u međuvremenu

Apsurd: Predložen niži PDV na svježe meso, a još nije definirano što ''svježe'' točno znači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da se pod svježim ne bi našlo i rashlađeno meso, slijedi izrada pravilnika, a poljoprivredna komora predlaže niži PDV i na svježe sireve i jogurte.

Snižavanjem PDV-a, i zagrebački mesar Dragan Jurjević s kojim smo razgovarali očekuje snižavanje cijene. ''Možemo očekivati sniženje cijena. Neki dan sam računao da bi bilo četiri, pet kuna sigurno niže za kupce'', rekao je Jurjević.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Taksi službe - 3 Sustav za izbjegavanje poreza Taksiji voze sivom zonom? Stotine tvrtki u vlasništvu jedne obitelji, a računi za vožnju se ne izdaju: "Od prvog do 11. mjeseca nisam izdao niti jedan"

No kupce je iskustvo naučilo nešto drugo: ''Ako ide PDV dolje, cijene idu goe'', ''Ma dajte, pa niste valjda naivni'' – komentari su koje smo mogli čuti.

Nisu naivni ni u Vladi i znaju da korekcija cijena ovisi o trgovcima. O Vladi ovisi kako će definirati svježe meso, da im se pod niži PDV ne potkrade - ono što je rashlađeno - odnosno često dolazi iz uvoza.

''Vrlo će biti precizno definirano što znači svježe meso, svježa riba i voće i povrće. To će biti jedan od najzahtjevnijih poslova koje smo si zadali, to otvoreno kažem. Što se tiče građana to nije njihova briga'', rekao je Marić.

Zabrinuli su se zbog toga u poljoprivrednoj komori i traže točne definicije što je svježe meso, a što prerađevina od svježeg mesa, poput ćevapa.

''Reagirali smo na to i da se u taj prijedlog stavi tzv. bijeli program, mliječni, svježi sirevi i jogurti koji nisu obuhvaćeni ovim prijedlogom'', rekao je Mladen Jakopović iz HPK-a.

No, domaćeg nema mnogo. Primjerice, samo je svinjetine prošle godine proizvedeno oko 55 tisuća tona, a uvezeno 86 tisuća. Farmer Željko Jandroković kaže da je ''kod nas PDV jako bitan'' - i mogao bi utjecati na konkurentnost proizvodnje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene