Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Barack Obama nestrpljivo je pozvao svjetske čelnike da donesu makar nesavršen, ali zato kompromisan sporazum u borbi protiv klimatskih promjena, ali nije ponudio veću američku novčanu pomoć ili veće smanjenje štetnih plinova, javljaju agencije iz Kopenhagena.


Sjedinjene Države odlučno su ponudile smanjiti količine stakleničkih plinova što ih ispuštaju u atmosferu, te novčanu pomoć u tom poslu siromašnijim zemljama, rekao je Obama obraćajući se sudionicima konferencije u Kopenhagenu koja završava danas. Neizravno je Obama rekao da neke zemlje očekuju od SAD-a i više od toga te je poručio da je i nesavršen sporazum bolji nego zastoj, prenosi američka agencija AP. 'Nijedna zemlja neće dobiti sve što želi', rekao je Obama u vrlo iščekivanom govoru izaslanicima skupa iz 193 zemlje. Ali, 'mi to možemo učiniti i svi ovdje prisutni sudjelovat će u povijesnoj pustolovini kako bismo osigurali bolji život našoj djeci i unucima', citira Obamine riječi agencija AFP.

Indirektna kritika Kini

Iako nije imenovao Kinu, Obama je kritički progovorio o pekinškom oklijevanju da svoja smanjenja emisija stakleničkih plinova podvrgne međunarodnom nadzoru, piše AP. 'Kako možemo imati međunarodni dogovor ako ne razmjenjujemo informacije i provjeravamo ispunjavamo li naša obećanja', rekao je te poručio 'To nema smisla' i to je 'Pirova pobjeda'. Neki su se sudionici nadali da će Washington u Kopenhagenu najaviti veća smanjenja stakleničkih plinova ili najaviti da će u zakladu iz koje bi se pomagala prilagodba siromašnih zemalja ponuditi više novca. No Obama je u Kopenhagen stigao bez novih prijedloga, pišu AP i AFP. Obama, međutim, uživa ugled jer je svoju zemlju vratio u krug svjetskih pregovora o klimi, pošto je njegov prethodnik George W. Bush dogovor priječio i nije prihvatio Protokol iz Kyota, prvi svjetski obvezujući dokument u borbi protiv klimatskih promjena, piše dpa. Na rubu summita Obama je održao niz manjih i većih susreta s čelnicima, među kojima agencije izdvajaju čelnike Kine i Rusije. Gotovo jednosatni sastanak Obame s kineskim premijerom Wenom Jiabaom dužnosnik Bijele kuće opisao je kao 'korak naprijed', piše Reuters. 'Oni su usmjerili pregovarače da rade zajedno bilateralno i s drugim zemljama kako bi se postigao sporazum', rekao je dužnosnik.

Smanjenje onečišćenja za 17 posto

Vezani članci Otok Koločep (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Oprez, kupači! More na plaži na otoku Koločepu onečišćeno fekalijama Plaža u Kaštel Sućurcu trajno je zagađena (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Ispuštali fekalije u more: Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene

SAD je najavio da će do 2020. za 17 posto smanjiti onečišćenje u odnosu na razinu iz 2005., a to je otprilike 4 posto manje u odnosu na 1990. Takva je najava daleko iza ponuda Europske unije, Japana i Rusije, no čak i takvoj žilavo će se protiviti američki zastupnici koji je moraju odobriti. SAD su uz Kinu najveći svjetski onečišćivači po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, među kojima je glavni krivac ugljični dioksid. (Hina)