Vlada je također reagirala na govor Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici gdje je rekao: ''U Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo'' te ''Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji''.

Galerija +0 Govor Aleksandra Vučića na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon Predsjednice i iz Vlade su reagirali na Vučićeve izjave u Kosovskoj Mitrovici.

Vezani članci Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Burni dani u Srbiji: Vučić bijesan zbog debakla svog skupa. Na ulicama opet nepregledne rijeke prosvjednika Crobarometar Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste

''Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice.

Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićeva režima. No taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti. Unatoč nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica EU-a i NATO-a.

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“ onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije nažalost zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Kosovu je podsjetio na govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu uoči rata devedesetih godina. O Miloševiću je rekao da je to bio "najveći lider u povijesti Srbije". Poručio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna te da je Slobodan Milošević bio "veliki lider, ali mu želje nisu bile realne", zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.

"Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo. Slično je sa Sarajevom i Prištinom", poručio je Vučić.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju