Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

The New York Times u svom je izdanju od petka izvjestio o oslobađanju hrvatskog emigranta Zvonka Bušića nakon 32 godine provedene u američkim kaznionicama, ističući da je njegov povratak, s jedne strane, u domovinu izazvao ushit dok je, s druge strane, među obitelji i prijateljima poginulog policajca ostao okus gorčine i zgražanja.


"Nakon više od tri desetljeća u američkim zatvorima, 62-godišnji borac za hrvatsku nezavisnost vraćen je u četvrtak u svoju domovinu, odsluživši kaznu za otmicu zrakoplova 1972. godine i postavljanje bombe od koje je život izgubio jedan policajac", piše The New York Times.

Vezani članci Dinamo pobijedio Tottenham Čestitke nakon povijesne pobjede pristižu sa svih strana, oglasili se i Milanović i Plenković: ''Bravo Dinamo!" Poznati istarski vinar, Bruno Trapan Poznati istarski vinar otkrio što Vučić doista misli o malvaziji: ''Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..."

List podsjeća da je borac Zvonko Bušić predvodio skupinu koja je na željezničkom kolodvoru Grand Central Terminal postavila bombu, pri čijem je demontiranju poginuo policajac Brian J. Murray.

Glasnogovornica američkog Odjela za imigraciju je kazala da su Bušića u Hrvatsku pripratili američki agenti.

"On je slobodan čovjek, a tamo je bila poprilična gomila koja ga je dočekala", prenosi list glasnogovornicu Pat A. Reilly.

U suprotnosti s ushićenom gomilom koja ga je dočekala, The New York Times prenosi osjećaje zgražanja i gorčine udovice poginulog policajca i njegovih kolega koji su u demontiranju bombe teško stradali.

"To je nevjerojatno", kazao je Terence G. McTigue, umirovljeni policijski časnik koji je u eksploziji bombe oslijepio na jedno oko, izgubio dva prsta lijeve ruke, djelomično oglušio i pretrpio ozljede lica.

"On ide kući, a mi patimo", dodao je.

Udovica Kathleen Murray je kazala da bi joj bilo drago da joj je data prilika da razgovara s dužnosnicima Povjerenstva za pomilovanje koji je nisu izvjestili o razvoju događaja.

Osim izražavanja nevjerice, McTigue je kazao da je "shrvan" što, nakon svih tih godina, žrtve nisu imale još jednu priliku očitovati se o puštanju Zvonka Bušića na slobodu.

Glasnogovornica Reilly je kazala da je "naš interes da se više nikada ne vrati u SAD kao slobodan čovjek".

Senator Charles E. Schumer također je reagirao na oslobađanje Bušića, uputivši pismo glavnom državnom odvjetniku New Yorka Michaelu B. Mukaseyu i zatraživši istragu o načinu na koji je pomilovanje odobreno.

"Povjerenstvo je, nažalost, napravilo ozbiljnu pogrešku. Sada kada je Bušić izvan zemlje, moglo bi biti prekasno da je se ispravi", rekao je senator.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju