Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijski parlamentarac vrijeđa

'Nuklearka Krško je smeće od reaktora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski parlamentarni zastupnik Gerald Grosz priopćio je, nakon posjeta Hrvatskoj početkom tjedna, da bi hrvatsko-slovenska nuklearna elektrana Krško mogla postati kamen spoticanja na putu Hrvatske u Europsku uniju.

'Hrvatska strana dijeli zabrinutost glede reaktora', priopćio je nakon razgovora u Zagrebu Grosz, koji je nuklearnu elektranu u Krškom nazvao 'smećem od reaktora'. Grosz, zastupnik stranke Savez za Austriju (BZOe) u austrijskom parlamentu, u ponedjeljak je kao član skupine prijateljstva Austrija-Hrvatska boravio u Zagrebu gdje je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Njegova stranka politički podupire prijam Hrvatske u EU i Hrvatska ispunjava 'sve uvjete' za pristup, poručio je u priopćenju u srijedu Grosz, napominjući da je to i naglasio u razgovorima u Hrvatskoj. 'Činjenica je međutim i to da atomska elektrana Krško predstavlja ogromnu opasnost za Austriju, Sloveniju i za samu Hrvatsku', upozorio je.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Hrvatska ispunila sve kriterije

Po njegovim riječima, Hrvatska stoga mora prije ratifikacije hrvatskog pristupnog pregovora s EU u austrijskom parlamentu napustiti sudjelovanje u Krškom ili se sa slovenskim partnerom dogovoriti o prestanku rada elektrane. 'O tome ovisi i pristanak BZOe-a na pristup Hrvatske', poručio je. Pozvao je i austrijsku vladu da Hrvatsku i Sloveniju nagovore na zatvaranje Krškog.

I zastupnik Slobodnjačke stranke (FPOe) Christian Hoebart, koji je također bio u austrijskom izaslanstvu u Zagrebu, priopćio je nakon povratka u Austriju kako smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterije za pristup EU, ali je također skrenuo pozornost na problem Krškog. 'Austrijancima je prije svega trn u oku atomska elektrana Krško, koja se nalazi na tlu ugroženom potresima blizu austrijske granice', naglasio je Hoebart.

>> Austrija od Hrvatske traži da pristupi inicijativi za zatvaranje NE Krško

Poručio je kako njegova stranka očekuje da Hrvatska poveća udio alternativnih izvora energije i da nastoji da Krško što prije prestane s radom, napominjući da bi u tome mogla pomoći i austrijska poduzeća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene