Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izmjene i noviteti

Planirali ste ove godine kupiti stan, kuću ili automobil? Doznajte koje vas sve novosti očekuju

Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nastavljaju se subvencije za stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Od ove godine novosti za sve koji planiraju kupovinu stana ili automobila.

U Novoj godini na vrh liste želja Franjo je stavio - novi stan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Novi krug APN stanova - 3 Skuplji materijali – Skuplji stanovi Kreće novi krug poticaja za kupnju stana: "Bez toga bi bilo teško jer se očekuje nenormalan porast cijena''

Prva opcija bit će mu poticaji države, koja prvih pet godina plaća pola rate kredita. Za svako novorođeno dijete, još dvije godine subvencija.

"Potiče da ljudi prave djecu, da im bude ljepše i mislim da je to okej. Po meni je to u redu i tako bi trebalo i ostati", kaže Franjo iz Zagreba.

Država nastavlja sa subvencijama za stanove, ali pravo na produženje potpora na rok od dodatne dvije godine imat će i oni koji već sada imaju dijete, a ne samo oni koji dijete dobiju nakon što postanu korisnici programa.

"Idemo u izmjenu zakona kako bismo omogućili i produljenje subvencije za one mlade obitelji koje već imaju dijete, a kupuju kuću, stan ili će graditi kuću. Omogućit ćemo onima koji imaju dijete da si produže subvenciju", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Svi koji kupuju stan, moraju znati da je od danas manji i porez na promet nekretninama - pao je s 4 na 3 posto. Ipak, cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj otišle su u nebo. Samo u Zagrebu skočile su za 9 posto pa je cijena prosječnog kvadrata skočila na 1900 eura. Jedan od razloga za to je i zastoj na tržištu.

"Subvencije su najavljene za deveti mjesec, već sad ima dio kupaca koji računa da će koristiti te subvencije, i oni neće do šestog mjeseca uopće gledati nekretnine koje bi kupili i onda se događa na tržištu rupa", kaže Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

U toj rupi, neki će razmotriti kupovinu novog automobila. I to oni dubljeg džepa. Zbog promjena u sustavu trošarina pojeftinit će automobili iznad 400 tisuća kuna. Struka zagovara i smanjenje trošarina na ispušne plinove.

"Ako se smanji vrijednosno opterećenje od 8 do 10 posto na vozilo od 100 tisuća eura, recimo, tu bi vozilo moglo pojeftiniti i do 5 tisuća eura, ali opet, ovisi o gramima koje ispušta to konkretno vozilo", pojasnio je Hrvoje Paver iz Udruženja trgovine motornim vozilima. 

Na taj način, kaže Paver, povećala bi se i prodaja novih automobila. A za to je krajnji trenutak, budući da je vozni park u Hrvatskoj u prosjeku star 13 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene