Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ove godine u Poreznoj upravi više ne bi trebalo biti kilometarskih redova.


Veljača je mjesec za prijavu poreza, a od ove godine porezne obveznike očekuju bitne izmjene. Jedna od glavnih je ta što većina građana, temeljem izmjena Zakona o porezu na dohodak, više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu. Njihove će porezne obaveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.

Vezani članci Slika nije dostupna Čekate povrat poreza? Evo kada Porezna kreće s isplatama Slika nije dostupna Porezna uprava objavila do kada će isplatiti sve povrate poreza

Porezna će tako do 30. lipnja poreznim obveznicima građanima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja.

Za razliku od prijašnjih godina, građanima će povrat poreza ove godine stići znatno kasnije - tek u kolovozu, kada prođu svi rokovi žalbe.

Lani je porezne prijave predalo oko 700 tisuća građana, a ove godine očekuje se da će to učiniti oko 150 tisuća građana. 

Poreznu prijavu i dalje podnose četiri kategorije poreznih obveznika:

1. oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga)

2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada)

3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2015. godini odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu

4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.Građani iz prve tri skupine dužni su predati prijavu poreza na dohodak za 2015. godinu dok oni iz posljednje kategorija, koji žele ostvariti povrat poreza temeljem različitih olakšica za koje Porezna nema podatke, mogu sami odlučiti hoće li je predati.

Riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici: poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici (PK). Ti građani do kraja veljače ove godine mogu podnijeti zahtjev za priznavanje porezne olakšice na novom obrascu u novom Obrascu ZPP- DOH i na njih će se primjeniti poseban postupak.