Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk upozorenja

Novinari Radija 101 u štrajku, HND ih podržava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 započeo je u 8 sati štrajk upozorenja zbog nepoštivanja sporazuma kojim se uprava, nakon postupka mirenja u kolektivnom sporu, obvezala da će djelatnicima do 30. listopada isplatiti plaće za svibanj i lipanj.

Predsjednik podružnice Sindikata novinara na Radiju 101 Goran Bernobić izjavio je kako za vrijeme štrajka upozorenja, koji bi trebao završiti u 14 sati, neće biti emitirane redovne radijske emisije ali će se marketinški program odvijati u cijelosti. Tijekom štrajka svakih 10-15 minuta bit će čitano priopćenje sindikata o razlozima štrajka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ostao bez teksta VIDEO Novinar jednim pitanjem zaledio Vučića: "Čestitam, pobijedili ste" Slika nije dostupna Gašenje kultnog radija Kraj Stojedinice: Vijeće za elektroničke medije koncesiju dodijelilo radiju osnovanom prije tri mjeseca

Bernobić ističe kako se na radiju okupilo 30-ak djelatnika, te je podsjetio da se prije mjesec i pol dana za štrajk izjasnilo 90 posto zaposlenih, od oko 60-ak stalno zaposlenih i honorarnih suradnika koliko ih je još ostalo na radiju. U sindikatu očekuju da će uprava, potaknuta štrajkom, inicirati razgovore kako bi se pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

Uprava spremna za razgovore

Predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić izjavio je da je spreman na razgovore sa sindikatom te da Uprava ispunjava obveze o isplati plaća onoliko koliko može. Ističe kako je jedna od dviju plaća, zbog kojih su radnici stupili u štrajk upozorenja, spremna i bit će isplaćena nakon završetka štrajka.

Troškovi plaća smanjeni su za 50 posto 'Štrajk na Radiju 101 na žalost neće popraviti stanje jer će prihodi rasti samo radom i što popunjenijim programom', kazao je Perić. Dodao je kako je Uprava u proteklom razdoblju za 50 posto smanjila troškove plaća i poslovanja što bi u sljedećoj godini radiju trebalo omogućiti da redovito podmiruje svoje obveze.

Posljednja plaća u studenom 2009.

Novinari Radija 101 u priopćenju su podsjetili da je račun radija blokiran te da je posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena u studenom 2009., a da se od tada umjesto plaća isplaćuju pozajmice, pri čemu je posljednja bila za travanj 2010. Mirovinsko osiguranje, naveli su, ne uplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi od svibnja 2009.

Sindikat ističe kako ima zakonsko pravo na štrajk, u čemu ima potporu Sindikata novinara Hrvatske, jer su iscrpljene sve ostale legalne i legitimne opcije. Uprava je štrajk upozorenja ocijenila nezakonitim prema Zakonu o radu te protivnim interesima Radija 101 i njegovih zaposlenika.

Štrajk otežava poslovanje

Podsjećaju da je isplaćena plaća za travanj, te da je za isplatu plaća za svibanj i lipanj u sporazumu naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu, stoji u priopćenju, propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospjeća obveze, a to je 30. studeni 2010. Smatraju da će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve sljedeće plaće.

HND šokiran prijetnjama Uprave

Hrvatsko novinarsko društvo dalo je punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom štrajku upozorenja. HND u priopćenju navodi kako nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze, i to je legalni i legitimni razlog štrajka.

>> Djelatnici Radija 101 sutra u štrajku upozorenja

'Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101', navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Društva Zdenko Duka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene