Obavijesti Video Pretražite Navigacija
četiri mjeseca uvjetno

Novinaru uvjetna kazna zbog snimanja razgovora s Josipom Đakićem, sutkinja ustvrdila: "To ne može biti u javnom interesu"

Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL)
Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL)
Aktualno Galerija Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL) Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL) +0 Josip Đakić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Novinar Ivan Žada u srijedu je na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a dio razgovora kao transkript objavio na facebooku i na portalu Index.

Sutkinja Jasna Delić Janković odredila mu je kaznu zatvora od četiri mjeseca uvjetno na godinu dana pozivajući se na članak 143. Kaznenog zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

"Kriv je jer je bez znanja i odobrenja Josipa Đakića snimio pomoću aplikacije na svojem mobitelu privatni telefonski razgovor pa dio razgovora prepričao na svom Facebook profilu i dao kolegama novinarima da bi naknadno dio bio objavljen na portalu Index.hr čime je snimku učinio dostupnim većem broju osoba.

Javno je iznio neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorene riječi drugoga i time počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem", obrazložila je sutkinja Janković.

Na Indexu je tekst objavljen s naslovom: "Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao"

Do spornog razgovora je došlo u listopadu 2018. godine nakon što je Ivan Đakić, sin zastupnika Josipa Đakića, u jednom virovitičkom kafiću novinaru Ivanu Žadi izrekao prijetnju jer piše negativno o njegovom ocu. Rekao je da će mu polomiti vrat i vući ga za kosu ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da to napravi.

Nakon što je čuo prijetnju Žada je nazvao Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijesti jer se, kako je rekao, uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj.

"Želio sam mu kazati da urazumi svojeg sina, da prijetnje ne trpim i da to nije način kako se rješavaju problemi s novinarima. Prijetnje su mi izrečene zbog pisanja o Josipu Đakiću i zato sam njega nazvao. Sve sam radio u interesu javnosti, nazvao sam ga kao novinar i tako se predstavio jer ako sin saborskog zastupnika prijeti novinaru koji je o tom saborskom zastupniku pisao, onda je to svakako javni interes", rekao je Žada.

Kako je braneći se rekao Žada, uobičajeno je da novinari snimaju razgovore zbog vjerodostojne interpretacije, a ovoga puta je to učinio i radi osobne zaštite "jer je riječ o moćnom čovjeku, prijavljivana za niz djela nasilništva i pravomoćno osuđenom zbog napada na policajce. Gospodin Đakić je u politici predugo i jako dobro zna da kada ga novinari zovu i tako se predstave ne čine to zbog privatnih razloga“, rekao je Žada.

Sutkinja Janković nije uvažila njegovu obranu zaključivši kako je riječ isprovociranom razgovoru koji ne može biti u javnom interesu da bi se prenosio u medijima.

Žadin odvjetnik Boris Kozjak kratko je izjavo kako je riječ o presedanu zbog kojeg će oni svakako uložiti žalbu jer u četvrtom stavku članka 143. Kaznenog zakona se navodi da nema kaznenog djela neovlaštenog snimanja "ako je ono učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe."

Tužitelj Josip Đakić nije bio prisutan ročištu i izricanju presude.

Na Općinskom sudu u Virovitici u lipnju ove godine, Ivan Đakić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Zbog prijetnji Žadi osuđen je na sedam mjeseci, a zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na osam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci. Ivan Đakić je, naime, 7. siječnja ove godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene