Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi kolektivni ugovor

Plaće im rastu od pet do 12 posto: ''Nastavlja se trend povećanja prava zaposlenih''

Terasa kafića u centru Zagreba - 2
Terasa kafića u centru Zagreba - 2 Foto: Pixsell
Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatska udruga poslodavaca u utorak su izvijestili da je sklopljen novi kolektivni ugovor kojim će se minimalne bruto plaće zaposlenih u toj djelatnosti povećati od pet do 12 posto, a ugovorena su i druga materijalna prava zaposlenih iznad zakonski propisanih.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od 12 posto.

Tako je za prva dva razreda tj. za jednostavne i manje zahtjevne poslove, poput onih čistačice, spremačice, servira, portira, nosača prtljage, sobarice te pomoćnih konobara, kuhara, recepcionara, slastičara i sličnih osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto.

Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga dva razreda gdje su zahtjevniji i vrlo zahtjevni poslovi osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Pročitajte i ovo Sara Kužić KREĆU KONCERTI I PARTIJI Ugostitelji oduševljeni popuštanjem mjera: "Mnogo kolega je moralo zatvoriti poslovanje, sada nas čeka nova sezona..."

Sindikati i poslodavci očekuju i da će resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ovog puta donijeti odluku o proširenoj primjeni ovog granskog Kolektivnog ugovora koja je bitna jer ugostiteljima, koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor, također omogućuje korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalnoj trajanju - 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

"Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom i pred vratima mu je još jedna nepredvidljiva sezona, nastavlja se s trendom povećanja prava zaposlenih. Poslodavci i sindikati smatraju ključnim da svi dionici u turizmu razmišljaju kako osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju", ističu iz STUH-a povodom novog KUU-a.

Napominjući da su predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma uspješno završili još jedan ciklus pregovora i dogovorili novi KUU. iz STUH-a komentiraju i da je definiranje drugih materijalnih prava zaposlenih iznad zakonski propisanih rezultat duge tradicije uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca.

"Pred nama je još jedna izazovna i nepredvidljiva turistička sezona, i nastavljamo s trendom povećanja plaća i drugih prava zaposlenih. Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge, i svi koji radimo i odlučujemo u turizmu moramo stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju uspješne suradnje s našim sindikatima, i u dobrim vremenima i u lošim godinama kakve smo upravo preživjeli, jer jedino međusobnim razumijevanjem i dogovorom oko ključnih stvari možemo graditi kvalitetan okvir za jačanje i nastavak razvoja našeg sektora", poručio je predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin (i predsjednik uprave najveće hotelske grupacije u Hrvatskoj Valamar Rivijere).

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić ocijenio je da se novim KUU-om članovima sindikata osiguravaju prava koja su imali i do sada, ali uz veće plaće.

Pročitajte i ovo Terasa kafića u centru Zagreba - 2 Stiglo rješenje Dio zagrebačkih ugostitelja u strahu nakon poteza Grada: "Raditi bez terase je kao da imate auto bez guma"

"Nismo zadovoljni s tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odljeva naše stručne radne snage izvan Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore i veće plaće te da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji", smatra Andrić.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poručila je pak da su minimalne bruto plaće bez dodataka za temeljna ugostiteljska radna mjesta (kuhar, konobar, slastičar, recepcionar..) novim KUU-om za 15 posto više od propisane minimalne plaće RH, a za specijalističke poslove i 37 posto više.

"Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali je zagarantiran iznos ispod kojega ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno, nadamo se ipak bolje nego što je vrijeme iza nas, a onda vjerujemo da već nakon sezone možemo zajedno razgovarati i o većim plaćama", dodala je Cvitić.

Interes svih, kako navodi, je zadržavanje kvalitetnih kadrova i povratak onih koji su otišli, što se, po njoj, može samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene