Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis stanovništva 2021.

Zakon o popisu stanovništva podijelio vladajuću koaliciju: "Mislim da je stvar već bila dogovorena prošlog tjedna"

Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 2
Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Plesac Damir Plesac Foto: DNEVNIK.hr Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 2 Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 1 Popis stanovništva podijelio vladajuću koaliciju - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Milorad Pupovac Galerija 1/4 >>
Na redu je novi pokušaj glasovanja o Zakonu o popisu stanovništva. Prošli tjedan su zastupnici manjina srušili kvorum i odbili glasovati jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani. Trese li se vladajuća koalicija, opet će se testirati u petak. Kako bi se usuglasili prije petka i glasovanja, u srijedu će ih okupiti premijer Plenković.

Petak se bliži, no teško je reći hoće li se Zakon o popisu stanovništva izglasati. Vladajuća koalicija još uvijek nije složna. Zastupnici manjina tražili su da se tim zakonom propiše da građani mogu navesti više materinskih jezika te da među popisivačima obavezno budu pripadnici manjina. HDZ je odbio.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

No predstavnici manjina ne odustaju, a kažu kako će o svemu još razgovarati.

"Što se tiče suglasnosti, na tome se još radi. Što se tiče drugih pitanja, za nas je najvažnije da se zaustavi govor u Saboru koji diskriminira zastupnike", kazao je Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine (SDSS).

Prošli petak su izašli iz sabornice i srušili kvorum, nakon riječi Hrvoja Zekanovića u kojima je rekao kako je aktualna koalicija "hrvatsko-srpska trgovačka koalicija" te kako se ne misli ispričati zbog toga.

Premijer Plenković upravo u tome vidi razlog nezadovoljstva manjina. Tvrdi da koalicija nije poljuljana.

"Mislim da je stvar već bila dogovorena prošlog tjedna. Onaj incident koji se dogodio, uzrokovao je to da nema glasovanja, a mi ćemo sutra sazvati parlamentarnu većinu pa ćemo i to dogovoriti", oglasio se i premijer Plenković.

Hoće li biti dogovora do petka, ne može jamčiti ni HDZ-ov Branko Bačić. Ipak misli da neće doći do blokade Sabora.

"Nekad su se donosili zakoni koji nisu bili po volji ni svim HDZ-ovcima, nekad su dignute ruke protiv, a opet su donešeni zakon"“, rekao je Bačić. .

Iako još nije izglasan, na tome kako se će provoditi popis stanovništva već se radi punom parom. Najveća promjena je digitalizacija. Osim fizičkog popisivanja, moći ćete svoje podatke ispuniti putem interneta, preko sustava e-građani.

Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) kažu da će biti 8000 popisivača koji moraju ispuniti određene kriterije. Ali među njima mogu biti pripadnici manjina.

"Ako je na određenom području jedna nacionalna manjina, tada ćemo na tom području dati prioritet tim kandidatima koje su te nacionalne manjine", pojasnio je Damir Plesac, viši savjetnik za popis stanovništva DZS-a.

Ovo će na području Hrvatske biti 17. popis stanovništva, ako gledamo još od 1857. godine. Trebao bi se održati iduće godine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene