Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati upozoravaju

Novi udar na mlade obitelji: 'Osnivanje obitelji je u stvarnosti nemoguće provesti u djelo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo pelene i zamjensko mlijeko na mjesec stoje oko 800 kuna. To je pola porodiljne naknade za nezaposlene majke, odnosno trećina za zaposlene. A pelene i mlijeko su samo dvije najnužnije stvari.

Poskupjela je dječja hrana. Zamjensko mlijeko, kašice, sokovi u prosjeku su skuplji za 5 do 10 posto. Uzroke možemo tražiti u povećanju međustope PDV-a s 10 na 13 posto, nestašici mlijeka na svjetskom tržištu, jačem euru...

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene

To je novi udarac na mlade obitelji. Samo pelene i zamjensko mlijeko na mjesec stoje oko 800 kuna. To je pola porodiljne naknade za nezaposlene majke, odnosno trećina za zaposlene. A pelene i mlijeko su samo dvije najnužnije stvari. I na tim stvarima se ne može štedjeti. Ne možete djetetu uskratiti obrok ili pelenu.

Jednogodišnji Toma na mjesec troši 5 kutija zamjenskoga mlijeka. Poskupljenje itekako pogađa njegovu obitelj. "Prije mjesec-dva to je bilo, 5 kutija mlijeka, svaka 64 kune znači 320 kuna. Dok je sada 50 kuna skuplje", kaže Tomina majka, Veronika Marjanović.

Evo što je poskupjelo, a što pojeftinilo nakon ulaska u EU

Mlijeko je tek jedan dječji proizvod u nizu koji je poskupio. I kod ovoga poskupljenja država je mirni promatrač. Sindikati osuđuju takvu poziciju. "To je još jedan udar na mlade obitelji. Kažu, zašto se ne odlučuju na brakove, na osnivanje obitelji. Kako se odlučiti kada u praktičnom životu je to nemoguće provesti u djelo", ističe Marko Brekalo iz NSH. Povoljno je smo ono što se ne mora kupiti.

Dječja hrana nije jedina koja je poskupjela. Podsjećamo, hrvatski građani jedu skupu hranu u odnosu na svoja primanja. Hrvati gotovo trećinu svoga kućnoga proračuna troše na hranu. I tu smo na europskom vrhu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene