Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Cijena života

Evo što je poskupjelo, a što pojeftinilo nakon ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad živimo u Europskoj uniji, dio proizvoda je svakako jeftiniji. Međutim, na cijenu života utjecale su proteklih godinu dana razne okolnosti, ne samo članstvo u Uniji. Živi li se u Hrvatskoj skuplje ili jeftinije nego prošle godine?

U stanu od 60 kvadrata, u odnosu na prošlu godinu, živi se skuplje. I to u prosjeku za 25 kuna. Mnogi će reći da to nije velika razlika, možda i nije, ali ukupna cijena stanovanja u zadnje četiri godine, malo po malo, narasla je za čak 20 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Grubišić, financijski stručnjak inflacija će rasti Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..." Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri HGK Ivica Katavić iz HGK Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci''

Cijene režija svakako su veće, posljednje poskupljenje o kojem smo izvještavali ovoga tjedna je ono na računima za vodu. No, s druge strane, pojeftinio je dio hrane.

Bandić: 'Jamčim vam da ove godine neće biti poskupljenja!

Građani to ne primjećuju, no statistika kaže kako su cijene manje. Prema Zavodu za statistiku, indeks cijena hrane većinom je niži nego prošle godine. Najviše su pojeftinila ulja i masti za 12,6%. Kruh i žitarice za 0,9%. Meso je jeftinije 2,5% , povrće 5% , a voće 6,9%.

A u godini dana poskupjeli su mlijeko, sir i jaja, za 5,7 posto, a riba za 3,2%.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene