Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo u ponudi

Biste li kupili ovaj suvenir? U Lici se prodaje čisti špljiski zrak u boci, turisti ispraznili police

Špiljski zrak u bočicama (Foto: Dnevnik.hr)
Špiljski zrak u bočicama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Znate onu staru kako dobar trgovac i pijesak u pustinji bez obzira na to koliko ga ima može prodati? Ličani su to primijenili na svoj čisti zrak. I počeli ga prodavati. Nije šala - zrak je njihov suvenir.

Dvadeset mililitara zdravlja ili bočica napunjena zrakom dolazi iz 350 metara duboke špilje Samograd.

Pročitajte i ovo Igor Benko Sretan završetak Vođa akcije spašavanja za Dnevnik Nove TV otkrio detalje iz Križne jame: "Vodiče je to iznenadilo..." Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Križna jama Spasioci stigli do petero zarobljenih u špilji, poznato kada bi trebali izaći na površinu: "Akcija je vrlo opsežna"

„Nema alergena, nema uzročnika bolesti, pun je iona. Imao sam par puta ljude s astmom i rekli su mi da ovdje dišu potpuno normalno“, kaže Luka Kolak, vodić u pećinskom parku Grabovača.

Da baš to može postati njihov prepoznatljiv simbol brzo su se sjetili u pećinskom parku Grabovača i uhvatili zrak - po cijeni od 10 kuna.

„Ostavimo prazno cijelu zimu, gore u prvoj dvorani, kupimo ga pred kraj u proljece i ako on uđe to je to“, objašnjava Kolak.

Od punjenja do etikete sve je izvorno. 250 bočica koliko su ove godine napunili planulo je u dva mjeseca.

„Mislim da je bočica zraka odavde nešto lijepo, da ljudi mogu osjetiti zrak iz špilje i osjećati se kao da su bili ovdje“, kaže Tim iz Nizozemske.

Za nove suvenire trebat će pričekati proljeće kada će na police ponovno 250 bočica. Cilj nije zarada već popularizacija destinacije

„Svaki posjetitelj koji kupi bočicu educira se o ekologiji, speleologiji, parku tako da je to bit svega“, kaže Jelena Milković, ravnateljica pećinskog parka Grabovača.

Posjetitelja pak ne nedostaje, u čarima špilja do sada je uživalo gotovo 5 tisuća posjetitelja, najviše iz Nizozemske, Austrije.

Uprava parka ustraje u svom naumu i broju od 250 bočica jer kako kažu, žele sačuvati zrak koliko mogu i ostaviti dovoljno prostora za život u špilji kakav je bio prije punjenja. Svaka bočica koju postave zauzima mjesto za kapi koje svojim stalnim kapanjem stvaraju neke nove skulpture unutar same špilje.

Posjetitelji surađuju s njima na ovom projektu pa se tako primjerice javio jedan gost iz Slovenije oduševljen idejom i odlučio im je pokloniti vise od 1000 bočica koje će im biti dovoljne za nekoliko sezona.

Također, u planu je napraviti svojevrsni muzej zraka u koji će spremati bočice zraka iz Hrvatske, ali i ostalih zemalja svijeta. Primjerice, za sada u kolekciji imaju tek bočicu iz Dalmacije odnosno Splita, a u dolasku je zrak iz Španjolske, Portugala, Gruzije...

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene