Obavijesti Video Pretražite Navigacija
istarska županija

U Hrvatskoj potvrđen novi slučaj visokopatogene ptičje gripe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U ovoj su godini na području Hrvatske potvrđena dva izbijanja ptičje gripe kod divljih ptica.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđen novi slučaj visokopatogene influence ptica kod crvenokljunog labuda na području grada Umaga u Istarskoj županiji.

Ukupno su tijekom ove godine na području Hrvatske potvrđena dva izbijanja visokopatogene influence ptica VPIP kod divljih ptica (tri pozitivne životinje na dvije lokacije), dok je zadnje izbijanje bolesti kod domaće peradi zabilježeno u studenom 2022. godine, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je od 22. studenog na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere propisane tom naredbom odnose se na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Pročitajte i ovo Ptičja gripa - 4 MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Potvrđeni novi slučajevi ptičje gripe u Hrvatskoj, u tijeku najgora epidemija ove bolesti u Europi

Vodena perad (patke i guske) mora se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Iz Ministarstva podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svojem veterinaru.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507, na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica, navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene