Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIŠTVO STRANKE

Bačić o prozivkama s Pantovčaka: ''Svi se moramo držati Ustava i zakona''. Malenica poslao poruku glavnoj državnoj odvjetnici

Aktualno Galerija Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Foto: DNEVNIK.hr +2 Mario Banožić Galerija 1/7 >>
Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem video linka održana je kao i svakoga ponedjeljka u zagrebačkoj središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Nakon sastanka javnosti su se obratili predsjednik HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Afera "Software", vezana uz bivšu ministricu Andreja Plenkovića, premijera i predsjednika HDZ-a, Gabrijelu Žalac, postala je ''afera DORH'', tvrde u oporbi, ističući da zbog nepoduzimanja nije dovoljna samo smjena ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, nego i glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. 

MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja čak je ustvrdio da su mu iz HDZ-a rekli da se "to više ne da braniti".

Međutim, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković danas izjave nije davao, samo je mahnuo novinarima i novinarkama u prolazu, a nakon sastanka obratio im se predsjednik HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić, koji je kratko prepričao o čemu se razgovaralo na sjednici, a riječ je bila o pregledu aktualnih događanja pa je ponovio da je prošli tjedan Hrvatsku posjetio francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i da su u Hrvatskoj na snagu stupile nove mjere vezano uz pandemiju koronavirusa.

Što se tiče tjedna pred nama, istaknuo je da u Saboru slijede dvije važne rasprave - o proračunu za 2022. godinu te novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

''Živimo u demokratskom društvo, postoji pravo na prosvjede, ali i da možemo obavljati svoj posao'', kazao je Bačić osvrnuvši se na protivljenje COVID potvrdama.

Kada je riječ o DORH-u i USKOK-u, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da inspekcija nema pravo uvida, ali i poručio: ''Bilo je tu određenih nejasnoća u javnosti i očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni određene špekulacije koje se pojavljuju u javnosti te da će izvjestiti o nadzoru u slučaju ovoga spisa''.

Podršku Vlade glavan državna odvjetnica i dalje ima, ponovio je ministar te podsjetio: ''Ovlast ministra pravosuđa je sužena. Ministar temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom Državno-odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvod u predmet. Bilo je nejasnoća, očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni informacije o tome da je bio određeni sastanak, a vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad ovim spisom".

Kazao je i da je prošli tjedan bilo izvješće na vladi o radu DORH-a za 2020. te da ga je Vlada podržala uz određene prijedloge. Kazao je i da glavna državna odvjetnica u ovom trenutku ima podršku Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Glavna državna odvjetnica: ''Nisam lutka na koncu! Više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih"

Dok se čeka u kojem će se smjeru dalje razvijati koronakriza s obzirom na ponovno razbuktalu pandemiju, a u Hrvatskoj buja nezdovoljstvo zbog COVID potvrda, cijepljenja i testiranja, s Pantovčaka je i formalno prinesen pozornosti problem koji je predsjednik Republike Zoran Milanović u nekoliko navrata spominjao u svojim javnim istupima. 

Nova epizoda u dugotrajnom što izravnom, što neizravnom sukobu s Banskim dvorima odnosi se na problem isplate dnevnica hrvatskim vojnicima koji pružaju potporu predsjedniku Republike, a za koji su prozvali resornog ministra.

Pročitajte i ovo Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Ljuti zbog ministrove odluke Novi sukob Pantovčak - MORH oko dnevnica: "Zlostavljanje se protegnulo na hrvatske vojnike"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukobu nema kraja Banožić ekspresno odgovorio Milanovićevim ljudima: "Dok sam ja ministar, MORH neće pokrivati njihovu nesposobnost"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ovo je najveći porast'' Plenković se pohvalio rastom BDP-a pa odgovorio na Milanovićeve kritike o avionima: ''Smiješno. Ne zanima me što govori''

O svemu je obaviješten i premijer Andrej Plenković, no dosad, kako su ustvrdili Milanovićevi suradnici, nije reagirao. Ministar obrane Mario Banožić slučaj je komentirao na Facebooku i poručio: "Umjesto da drže neuvjerljive konferencije za medije i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda Predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost".

''Nije primjereno da se hrvatski vojnici i načelnik Glavnog stožera spominju u kontekstu kao danas na konferenciji za medije u Uredu predsjednika. Svi se moramo držati Ustava i Zakona'', poručio je Bačić višekratno podsjetivši na Zakon o obrani i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

''Nije dobro da se bilo kakav odnos nerazumijevanja prelama preko leđa hrvatskih vojnika. Uvjeren sam da kad su u pitanju i dnevnice, da će njihova naknada biti regulirana... Ja nisam ministar obrane, ali jasno sam rekao da se mora poštivati da odgovorna osoba koja potpisuje nešto jest ministar obrane i da je to činjenica koju se mora poštivati'', dodao je Bačić, no za više detalja uputio je na ministra obrane.

''Svi, uključujući i predsjednika, načelnika Glavnog stožera, pa i ministra obrane, svi se moramo držati Ustava i zakona. Kad su u pitanju financijski izdaci, rashodi Ministarstva, neovisno radi li se o nabavci Rafalea, uređenju pojedine vojarne, fakturama ili troškovima, obračunu dnevnica, moramo se držati Zakona o fiskalnoj odgovornosti - da je odgovorna osoba za troškove Ministarstva obrane ministar obrane. Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osobu koja je odgovorna temeljem Zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobar", upozorio je Bačić.

"Nadam se da će se svakom vojniku koji je otišao na teren, da će mu se svi troškovi isplatiti, ali to ne znači da će ministar obrane postupati suprotno Zakonu", kazao je Bačić i podsjetio da je zakonska osnova da se takvi troškovi mogu isplatiti tek temeljem odluke koja je propisana u Zakonu o izvršavanju proračuna.

Što se tiče tvrdnji načelnika Glavnog stožera da ga ministar obrane "strateški zlostavlja", Bačić je rekao da bi načelnika trebalo priupitati da pojasni na koji način ga maltretira ministar obrane: ''Svi sudionici, pa tako i načelnik Glavnog stožera, trebaju se držati Ustava i Zakona o obrani koji je donesen u vrijeme kada je predsjednik bio predsjednik Vlade, kada je ministar obrane bio Ante Kotromanović. Propisano je na koji način Oružane snage postupaju u miru. Tamo su jasne nadležnosti i predsjednika i ministra obrane. Ono što smo puno puta čuli, ministar se u potpunosti drži Zakona o obrani i to je nekoliko puta naveo".

Ponukan novinarskim pitanjem Malenica je komentirao rasistički napad skupine zasad još nepoznatih muškaraca na radnike tvrtke Rimac automobili i poručio: ''Osuđujemo takav ispad. Mogu istaknuti da su iz Vlade kontaktirali Rimca, dali mu podršku u ovom trenutku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene