Za vodotoke Kupe i Save proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave jer vodostaji rastu, a nasipi se saniraju. Na nekim mjestima gradi se i druga linija obrane, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.


Iz Ravnateljstva civilne zaštite u petak su na službenom Twitteru objavili kako područjima pogođenima potresom prijete i poplave jer vodostaji rijeka Kupe i Save rastu, a nasipi su oštećeni.

Vezani članci Stana Bjelajac iz Majskih Poljana sa svojom unukom Banovina podrhtava, živi se, ali u strahu: "Svega imamo, ali što to vrijedi kad nema mira" Unutrašnjost škole u Petrinji Inženjeri Građevinskog fakulteta pregledali zgradu: Ovako izgleda unutrašnjost uništene škole u Petrinji

Za vodotoke navedenih rijeka su proglašene izvanredne mjere obrane, a sanacije puknutih nasipa su tijeku.

 

Hrvatske vode krenule su u sanaciju nasipa u naselju Galdovo u Sisku. Počela je postavljanjem vreća s pijeskom, budući da je nasip na Savi puknuo na ukupno sedam dijelova. Opasnosti od njegovog pucanja, kažu u Hrvatskim vodama, za sada nema. Oni kažu i kako vodostaji miruju te da su zbog sanacije proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.
 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ranije je izjavio kako su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava na područjima pogođenim potresom, ali i da to nije zbog porasta vodostaja. Rekao je i da se oštećeni nasipi trenutačno ne mogu sanirati jer strojevi do njih ne mogu doći.

"Ako se ne popravi, Palanjek ode u vodu"

Stanovnici naselja Palanjek, nedaleko od Siska, još dan nakon potresa uočili su veliku pukotinu na nasipu koji njihovo naselje brani od nabujale Save. Na fotografijama poslanim DNEVNIK.hr-u jasno je vidljiv nasip s dubokom pukotinom.

''Ako sada Sava iznenada naraste, prije nego što ovo poprave, sve će nas poplaviti. Ovo je šlag na odvratnu tortu. Nasip se što brže mora sanirati. U protivnom Palanjek ode u vodu'', rekao je čitatelj koji je poslao fotografije.

Iz Hrvatskih voda tada su poslali umirujuće poruke i kazali kako su upoznati sa stanjem.

"Nije toliko alarmantno pa nismo htjeli izdavati niti priopćenja da ljude ne bi dodatno uplašili nakon potresa. Vodostaj je nizak, nema nikakvih problema i naši su već pristupili sanaciji'', kazala nam je u srijedu Kristina Buljubašić iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Posljednja dva dana vodostaj Kupe je rastao, dok Sava stagnira.