Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnatelj Državnog Zavoda za statistiku predstavlja još nekoliko podataka iz popis stanovništva koji je proveden prije 2 godine. Radi se o podacima o pismenosti te imenima i prezimenima.


Državni zavod za statistiku predstavlja će rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine. Saznat ćemo podatke o pismenosti, informatičke pismenosti te najčešćih imena i prezimena.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o osudi ustaškog režima: ''Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali...'' Finske osnovne škole (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potpuno drugačije od onih u Hrvatskoj: Pogledajte kako izgleda nastava u finskim osnovnim školama

Rezultate Popisa na konferenciji za novinare službeno predstavlja ravnatelj Zavoda Marko Krištof.

>> Ako popis stanovništa ikada bude obrađen podaci će biti previše zastarjeli da bi ikome koristili

PISMENOST I OBRAZOVANJE

Podaci iz popisa stanovništva pokazuju da je u Hrvatskoj 0,8 posto stanovništva starijeg od 11 godina nepismeno. Prema popisu stanovništva napravljenom 10 godina ranije ta je brojka bila veća za jedan postotni poen, iznosila je 1,8 %. Najviše ih je u Šibensko-kninskoj županiji, slijedi Vukovarsko-srijemska te Požeško-slavonska.

Najmanje nepismenih prema ovim podacima je u Zagrebu, te u  Primorsko-goranskoj županiji.

U dobi između 10-14 godina nepismeno je 323 dječaka i 208 djevojčica. Među nepismenima je 14.521 osoba starijih od 75 godina.

Što se tiče obrazovanja, među stanovništvom starijim od 15 godina, njih 30,8 % ima završenu osnovnu školu, 52,6 % srednju školu, a visokoobrazovanih Hrvata je 16,4 %.
Što se tiče populacije u dobi između 25-29 godina 26,6 posto je visokoobrazovanih, dok je ta brojka kod stanovništva starijeg od 70 godina znatno manja - 8,6 posto.

Najveći udio visokoobrazovanih ima grad Zagreb, nešto manje od 29, slijedi Primorsko-goranska te Dubrovačko-neretvanska županija, Najmanje visokoobrazovanih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zanimljivo je istaknuti kako među visokobrazovanim stanovništvom dominiraju žene gotovo u svim dobnim skupinama, više visokobrazovanih muškaraca nalazimo tek u dobnoj skupini 50 +.

U akademskoj godini 2011./2012. na visokim studijima nalazilo se 86.763 studentica i 66.094 studenata.

KAKO STOJIMO U ODNOSU NA EU?

U dobnoj skupini od 25-64 Hrvatska ima 26,7 % visookoobrazovanih što je svrstava na 7. mjesto u Europskoj uniji za tu dobnu skupinu. Evo kako stojimo među ostalim zemljama EU:

Finska - 39,3 %

Irska - 38,2 %

Norveška - 37,6 %

Ujedinjeno Kraljevstvo - 37 %

Slovenija - 25,1 %

Mađarska - 21,1 %

Hrvatska - 20,04 %

Austrija - 19,03 %

Slovačka - 18,8 %

Italija - 14,9 %

...

INFORMATIČKA PISMENOST

Osim pismenosti i obrazovanja, objavljeni su podaci i o informatičkoj pismenosti. 57,4 % Hrvata starijih od 10 godina zna se služiti internetom, 53 % e-mailom, a 45,2 % tabličnim izračunima, a 52,1 posto obradom teksta.

NAJČEŠĆA IMENA

Jedan od zanimljivijih danas predstavljenih podataka jest i onaj o imenima i prezimenima u Hrvatskoj. Najčešća prezimena su: Horvat, Kovačević i Babić, najčešća ženska imena su Ivan, Josip, Marko, Stjepan i Tomislav. Prvo mjesto među ženskim imenima zauzima Marija, slijede joj Ana te Ivana.

Zanimljivo je da je ime Marija najčešće u svim hrvatskim županijama, a Ivan u svima osim u Šibensko-kninskoj gdje je najčešće ime Ante.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju