Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dva mjeseca prosvjeda

Novi početak DTR-a: Brige nakratko ugasila isplata zaostalih plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pratili smo proteklih tjedana agoniju radnica DTR-a koje mjesecima nisu primale plaću. Plakale su, prosvjedovale središtem Zagreba, borile se za svoja prava te na kraju ipak odahnule.

Nakon točno dva mjeseca štrajka i prosvjeda radnice DTR-a dočekale su svoje plaće i dobile nove vlasnike. U ponedjeljak, nadaju se, za njih počinje novo poglavlje. Kata, Vladimir i Ivanka zajedno u DTR-u rade više od 100 godina. U ponedjeljak se vraćaju na posao.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika A1 Žele veće plaće Prosvjed radnika: "Ne tražimo luksuz, potplaćeni smo i naša borba neće stati na ovom skupu!"

>> Nakon dva mjeseca: Radnice DTR-a prekinule štrajk!

'Bilo je suza, bilo je suza zaista. To je bilo strašno za vidjeti, koliko su ljudi od sebe, od svojih usta odvajali, pomagali. To su takvi osjećaji, ja to ne mogu riječima opisati', rekla je Kata, radnica DTR-a.

'U ovim godinama da moram hodati po Trgu i po Ilici... Nikako se nisam osjećao. Gledamo sunce pa se nadamo da će i nama svanuti', kaže Vladimir, radnik u DTR-u. 'Malo je lakše, ali smo svejedno zabrinuti', rekla je Ivanka, radnica u DTR-u.

Brige će nakratko ugasiti isplata dviju zaostalih plaća i naknade za prijevoz. 'Sjela i popila kavu, onako s guštom. Baš s guštom i olakšanjem', dodaje Ivanka. No, prije zaslužene kave, kisnule su, prosvjedovale i kucale na mnoga vrata.

'To vas obezvrijedi kao čovjeka, kao građanina grada, kao majku, kao ženu, ja sam i baka, to je žalosno', priča Ivanka. 'Najteže je bilo što su računi stizali, za jedan dan ako ga nisam platio, već banke zovu', kaže Vladimir. 'Jedan od budućih vlasnika DTR-a, odvjetnik Anto Nobilo, u telefonskom razgovoru potvrdio nam je kako je pri kraju preuzimanja zagrebačke tvrtke.

No sve dok posao ne bude u potpunosti gotov, ne smije istupati u javnost. Već u ponedjeljak doći će u pogon u Brckovljanima, gdje će održati sastanak sa svojim poslovnim partnerima, te obići proizvodne pogone.

'Obećanja lijepih riječi smo se naslušali tijekom svih ovih godina rada u DTR-u. Ja te ljude ne poznam, oni ne poznaju nas', rekla je Ivanka. Od novih direktora očekuju redovito plaćanje i puno posla. Sve donacije koje su do sada prikupili poslat će radnicima Modne konfekcije Osijek, koji su u sličnoj situaciji kao i oni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene