Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kapaciteta

Doznajte što će sve uključivati preventivni pregledi za starije od 40, građani poručuju: "Trebalo bi biti puno više doktora"

Aktualno Galerija Liječnički pregled: Ilustracija - 9 Liječnički pregled: Ilustracija - 9 Foto: DNEVNIK.hr Liječnički pregled: Ilustracija - 1 Liječnički pregled: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječnički pregled: Ilustracija - 2 Liječnički pregled: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liječnički pregled: Ilustracija - 3 Liječnički pregled: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Liječnički pregled: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Prema planu ministra zdravstva Vilija Beroša, svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled.

Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika.

Svi ostali pregledi obavljati će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.

Pilot-projekt počinju u travnju u pet županija i plan je pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavati njihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada bi preventivni pregledi trebali zaživjeti u cijeloj zemlji.

"Ako nečeg nema, onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti nekamo drugamo, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić i u prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, alli postupno će biti", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina izjavila je da je trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta.

  Pročitajte i ovo Vili Beroš Reforma zdravstva Najčešći novodijagnosticirani rak: Beroš najavio nove izmjene oko odaziva

Pročitajte i ovo Hrvatski političari u prometu: Ilustracija - 9 ''I mi smo samo ljudi'' Političarima prometne nesreće nisu strane: Čije se suze ne zaboravlja, a čiji je automobil ljubio žardinijeru s cvijećem?

Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati izvan radnog vremena, za što će biti dodatno plaćeni.

Na pregled pacijenta poziva Zavod za javno zdravstvo, pregled obavlja njegov liječnik ili se obavlja na punktu na kojem dio pretraga može obaviti i medicinska sestra.

Rezultati se upisuju u sustav ili, ako je potrebno, pacijente šalju na dodatne preglede u bolnicu, objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Pacijenti pozdravljaju ideju pregleda, ali im ne zvuče izvedivo. 

"Trebalo bi biti puno više doktora i trebali bi imati naravno puno veće plaće za sve to što rade", rekla je jedna od pacijentica.

Sad su oni puno više opterećeni tim administriranjem na poslu i oni ne stignu, ne stignu nas obraditi pošteno kako treba", dodala je druga.

Oni pacijenti koji se ne pojave neće se kažnjavati, ali cilj ih je pozivom ipak podsjetiti na pregled te im ponuditi slobodan dan, rekao je Beroš.

Pregledi prvo počinju u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima 25 tisuća osoba starijih od 40 kod doktora nije bilo više od dvije godine. Koliko će ti pregledi koštati zdravstvo, iz Ministarstva nisu odgovorili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene