Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop traumatičnim razvodima

'Zadatak' novog obiteljskog zakona: Zaštita djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku čeka reforma obiteljskog zakona. Svaki četvrti brak u Hrvatskoj završava razvodom, a brakorazvodne parnice posebno su traumatične za djecu.

Novim obiteljskim zakonom, koji bi mogao biti donesen već ove jeseni, upravo će djeca biti stavljena u prvi plan. Novost je i da roditelju koji uskraćuje bivšem partneru pravo na viđanje djeteta prijete visoke novčane, pa čak i zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

>> 0800-0800: Linija koja nudi pomoć, kako djeci, tako i roditeljima...

U Hrvatskoj svaki četvrti brak završi razvodom. Često, posljedice toga osjete djeca. Zbog toga, novi obiteljski zakon najviše se bavi zaštitom djece. 'Stavili smo dijete u sam fokus. Nama je dijete ono za što se brinemo, a podjela kvadrata neka ide kasnije i o tome neka brinu odrasli', rekla je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Niz je novosti. 'To je obavezno savjetovanje s jedne strane. S druge strane, to je obiteljska medijacija. Novost je svakako planiranje roditeljstva, odnosno, planiranje roditeljske skrbi', rekla ja Branka Rešetar, voditeljica radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona.

Centri za medijaciju

Ako se roditelji nakon razvoda ne mogu dogovoriti, nekretnina u kojoj dijete živi ostaje njemu na korištenje do punoljetnosti. Svaki par razvod će morati početi u centru za medijaciju. 'Obiteljska medijacija jest pomoć treće neutralne osobe da zaraćenim stranama pomogne u komunikaciji i postizanju sporazuma', rekla je Rešetar. 'Plaćat će onaj tko se ne želi dogovoriti o djetetovoj skrbi i plaćat će dio kontrole roditeljske skrbi', rekla je Opačić.

Ne dopusti li jedan roditelj drugome da vidi dijete ili njime manipulira, kaznit će se novčanom kaznom od 30.000 kuna, zatvorskom kaznom od 1 dana do 6 mjeseci
ili mijenjanjem roditeljskog skrbnika.

Za udrugu 'Dijete razvod', Zakon je nejasan. 'Napisan je onako, malo 's brda s dola'. Naš je Zakon odbacio najbolji interes djeteta. Preformulirao ga je tako da ga nitko ne može prepoznati. Nema najboljeg interesa djeteta u Zakonu', rekla je Asenka Kramer, iz udruge 'Dijete razvod'.

No, zagovornici novog Obiteljskog zakona s tim se ne slažu. Poručuju kako Zakon na najbolji način štiti djecu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene