Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije pritužbe

Traže brisanje murala hrvatskim ratnicima jer im je - ružan: "Nisam ni ja zadovoljan kako su me nacrtali, ali..."

Mural u Velikoj Gorici
Mural u Velikoj Gorici Foto: Cityportal.hr
Mural je naslikan prije manje od mjesec dana, a dosad je komunalno redarstvo zaprimilo dvije pritužbe.

Mural posvećen pripadnicima elitnih ratnih postrojbi Hrvatske vojske naslikao je ulični umjetnik u prolazu na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici početkom srpnja. Na njemu su Ilija Tot, prvi zapovjednik Bojne Frankopan, Ante Roso, zapovjednik Bojne Zrinski, Bruno Zorica-Zulu, zapovjednik Bojne Frankopan, Anri Targuš, pripadnik specijalne postrojbe Bojne Zrinski, a sada gradski vijećnik Grada Velike Gorice, i general Mladen Milkovčević, dozapovjednik Bojne Frankopan.

Mural je, kažu nam Velikogoričani upućeni u priču, nastao u dogovoru vlasnika obližnjeg kafića i predstavnika stanara zgrade, a umjetnik koji je sliku naslikao želio je ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović ne prestaju reakcije FOTO U Splitu osvanuo uvredljiv i vulgaran grafit upućen predsjedniku Milanoviću

No djelo nije baš oduševilo sve građane. Velikogoričko komunalno redarstvo dosad je zaprimilo dvije pritužbe koje traže da se zid vrati u prvobitno stanje, a slika na zidu ukloni.

Jedna Velikogoričanka sliku je nazvala kičem, dok je druga kazala kako je to "vandalizam na zgradi te želi da se grafit ukloni".

I tako dolazimo do nove zavrzlame. Naime, Grad Velika Gorica sliku vojnika na zidu zgrade ne smatra grafitom, već muralom, a u Odluci o komunalnom redarstvu, kako su nam objasnili, murali nisu definirani. Po istoj odluci grafiti su zabranjeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin Srpski dobrovoljac u Vukovaru je 1992. zlostavljao i silovao djevojku: Tada je imao 15 godina, sada je uhićen

"Nekada su na tom zidu bili grafiti uvredljivog sadržaja kao što su ustaški znakovi, petokraka, ljubavne, ali i uvredljive poruke. Imamo i fotografije kako je to izgledalo prije. Otkad je napravljen mural, na tom zidu nikada više nitko nije ništa uvredljivo napisao“, rekao je voditelj Ureda komunalnog redarstva Mladen Štrumfin.

Mural u Velikoj Gorici Mural u Velikoj Gorici (Foto: Facebook.com/Gradska četvrt Braća Radić)

Kako je od posljednje Odluke o komunalnom redarstvu došlo i do promjena zakona koji na nju utječu, iz Grada su za jesen najavili donošenje nove odluke.

Pročitajte i ovo Svi za jednog, jedan za sve - 2 Heroji Oluje Dan kada je pala srpska zastava u Kninu: "Bili smo svi za jednog, jedan za sve"

"Novom odlukom bit će obuhvaćeni i murali. Odredit ćemo smiju li se, gdje se smiju i na koji način slikati. Ako bude odstupanja, mural ćemo dati ukloniti, ako se bude uklapao u odluku, tamo će i ostati“, rekao je Štrumfin.

Na slici i bivši pripadnik specijalne postrojbe Bojna Zrinski

Jedan od likova oslikanih na zidu zgrade je i gorički gradski vijećnik Anri Targuš - Targa, koji je, kaže, bio iznenađen kada je početkom srpnja vidio svoje lice na zidu jer za ideju oslikavanja murala na tom mjestu nije znao ranije. 

Inače, murali s likom toga rođenog Osječanina, koji živi u Velikoj Gorici, nalaze se i u Osijeku i Splitu. Koliko on zna, na njih se nikada nije nitko požalio. 

"Čak nisam ni zadovoljan kako su me nacrtali jer baš i ne nalikuje na mene, ali prihvaćam izričaj umjetnika. Sretan sam što je takav mural oslikan u Velikoj Gorici i što ima ljudi koji gaje osjećaj prema domovini", komentirao nam je Anri Targuš - Targa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene