Nakon što smo objavili priču o tvornici kamene vune Rockwool u Istri koja šteti zdravlju građana, mještani Novog Marofa poslali su nam anonimno pismo upozoravajući na još gori problem.


Tvrde da zbog tvornice kamene vune Knauf Insulation imaju strahovitih problema sa zdravljem. Prema njihovim riječima, pogon tvornice radi 24 sata na dan, a smrad je nepodnošljiv.

Vezani članci Angela Merkel na godišnjoj konferenciji (Foto: DPA/PIXSELL) Merkel: "Nadam se da će mi se život nakon politike nastaviti i da ću biti zdrava" U tvornici Valiple (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Istjecao amonijak u tvornici za preradu mesa: Dvije radnice zatražile liječničku pomoć

Od tumora grla, glasnica i pluća, kažu, već je umrla polovica mještana. No, kako je tvornica dobar izvor prihoda za ovaj siromašni kraj, samo rijetki o tome žele govoriti pred kamerama.

Mještani se boje da se otrovi ispuštaju u obližnju rijeku Bednju.

>> Rockwool: Noćas se iz tvornice širio stup dima?

No, u Knauf Insulationu to opovrgavaju. Tvrde - radimo po zakonu i propisima, a svi radnici zdravi su ko dren.

Uz to što im gigantsko postrojenje tvornice već 30 godina zaklanja idiličan pogled novomarofskih brežuljaka, mještani su ogorčeni što se krupni novac okreće baš na njihovom zdravlju.