Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rockwool: Noćas se iz tvornice širio stup dima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U općini Pićan osnovan je krizni stožer zbog alarmantne situacije u vezi s radom tvornice kamene vune Rockwool. Službu 112 zatrapana je pozivima građana koji se žale da ne mogu disati, imaju metalni okus u ustima te brinu za vlastito zdravlje.

Kristina Đurović, predsjednica Općinskog Suda, izjavila je kako je župan Ivan Jakovčić ministrici zaštita okoliša Marini Dropulić-Marinović predložio da se tijekom probnog rada osigura 24-satni inspekcijski nadzor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani ponovno prijavljuju 'Rockwool' Slika nije dostupna U Pićanu velik prosvjed protiv Rockwoola

Za vrijeme jučerašnjeg rada tvornice Rockwool uključio se alarm na mjernoj stanici za kvakoću zraka, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje na svojim internetskim stranicama. 

Stanovnici okolnih naselja danas su buđenje dočekali uz nepodnošljivi smrad. Tvrde da se sinoć iz smijera tvornice čula buka, a poslije 22 sata počeo se širiti i jasan stup dima.

Iz službe za odnose s javnošću Rockwoola stiglo je priopćenje u kojem se kaže kako je postotak vlage noćas i tijekom jutra bio velik i iznosio oko 90 posto. U takvim klimatskim uvjetima ispust iz tvornice je uočljiviji, pogotovo noću. Proizvodnja teče uobičajeno i svi su parametri unutar zakonom dozvoljenih vrijednosti i nema razloga za zabrinutost. Mjerne stanice koje prate kvalitetu zraka u okolici tvornice, opremljene su zvučnim protupožarnim i protuprovalnim alarmom. Jučer je prilikom uobičajenog postupka uzimanja uzorka iz stanice u Zajcima došlo do aktiviranja protuprovalnog alarma koji je ubrzo deaktiviran.

Sve su vrijednosti bike daleko ispod graničnih vrijednosti prve kategorije zraka, stoji u priopćenju.

Jakovčić u pismu Ministarstvu zaštite okoliša traži 24-satni inspekcijski nadzor Rockwola

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputio pismo u kojemu zahtijeva da se, zbog stalnih reakcija građana na rad tvornice kamene vune Rockwool, uvede 24-satni inspekcijski nadzor za vrijeme pokusnog rada tvornice.

Budući da se nemili događaji oko rada tvornice kamene vune Rockwool u Potpićanu iz dana u dan nastavljaju, dužan sam izvjestiti Vas o brojnim reakcijama građana koji tamo žive i koji stalno upozoravaju na rad tvornice mimo svake ekološke zaštite, stoji u pismu poslanom Ministarstvu. Također je naveo da je velik broj građana sinoć i jutros telefonom javljao u njegov ured da se iz tvornice dimilo i osjećao jak smrad, te su zbog toga imali problema s disanjem.

U potpunosti razumijem brigu domicilnog stanovništva za zdravlje, te predlažem da se osigura 24-satni nadzor za vrijeme pokusnog rada tvornice, odnosno da se zaduži jedan od inspektora zaštite okoliša s područja Istarske županije, stoji u Jakovčićevu pismu.

Napomenuo je i da je Istarska županija u mnogo navrata zatražila da Rockwool poštuje najstrože norme zaštite okoliša, jer u suprotnom rad tvornice neće biti moguć.

Smatram da je to naša obveza i da svi zajedno moramo sve učiniti kako bi se to i ostvarilo, bez odgađanja, još dok se tvornica nalazi u pokusnom radu, navodi se u pismu.

Županija je, također, od Zavoda za javno zdravstvo zatražila i dodatne izmjere u okolici tvornice. Riječ je o izmjerima sumporodioksida, sumporovodika i ugljičnog monoksida. Izmjereni rezultati ne prelaze granične vrijednosti, istaknuo je na današnjoj sjednici županijskog Poglavarstva Josip Zidarić, predsjednik Povjerenstva za praćenje utjecaja rada tvornice na okoliš i zdravlje ljudi. Dodao je da će se rad tvornice i dalje intenzivno pratiti.

Istarski je župan s predstavnicima eko-udruga i stanovnicima Pićanštine dogovorio da će županija sufinancirati izradu revizije studije utjecaja na okoliš tvornice Rockwool. Vezano uz pozive mještana o dimu koji su danas u jutarnjim satima uočili iz dimnjaka tvornice, iz Rockwoola ističu da je postotak vlage tada bio velik, 90 posto, te da je to razlog vidljivosti dima.


Inspekcija nije utvrdila osnove za pokretanje postupka
 

Ministarstvo zaštite okoliša u priopćenju u vezi s pritužbama građana upućenih preko Državnog centra 112 o dimu i smradu iz tvornice Rockwool tijekom ove noći, navodi da je inspekcija zaštite okoliša bila jutros u nadzoru te da nije utvrdila osnove za pokretanje inspekcijskog postupka.

Navodi da "inspekcija provodi stalan direktni i svakodnevni indirektni nadzor rezultata emisijskih mjerenja kakvoće zraka s tri ispusta u postrojenju tvornice. Od 20. kolovoza do danas rezultati mjerenja su u dopuštenim granicama".

"Inspekcija će tijekom cijelog probnog rada tvornice nastaviti s posebno definiranim načinom provođenja nadzora sukladno mjerama iz Studije utjecaja na okoliš. Također, Institut za medicinska istraživanja prati kakvoću zraka s tri imisijske postaje i Ekonerg s dvije automatske postaje i daju izvješća o rezultatima mjerenja. U praćenje kakvoće zraka s te dvije automatske postaje uključit će se Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na temelju sporazuma s Rockwoolom", navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene