Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nedjelju je za krčkog biskupa zaređen fra Ivica Petanjak čije je geslo 'Prepusti Gospodinu putove svoje'.


Na svečanosti u krčkoj katedrali, u nazočnosti 30-tak biskupa, apostolskog nuncija u Hrvatskoj, nadbiskupa Alessandra D’Errica, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te mnoštva vjernika, u nedjelju je za krčkog biskupa zaređen fra Ivica Petanjak, a geslo novog biskupa je - 'Prepusti Gospodinu putove svoje'.

Vezani članci Kardinal Josip Bozanić (Foto: Pixsell,Jurica Galoic) Zaređen novi varaždinski biskup mons. Radoš: "Poruka pape Franje me iznenadila, osjetio sam nesigurnost..." Slika nije dostupna Mons. Tomislav Rogić novi je šibenski biskup - 'Dobro došli u Krešimirov grad'

Brojne vjernike novi je biskup već oduševio svojom jednostavnošću i skromnošću.

'Dragi prijatelji, uvjeren sam da ovo biskupsko ređenje neće podignuti zid između mene i vas. Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata, a kad naučim adrsu stanovanja i broj telefona, javit ću vam', nasmijao je biskup okupljene vjernike i dobio veliki pljesak.

Svečanost se pratila i na videozidu

Glavni zareditelj krčkoga biskupa bio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, a suzareditelji nadbiskup D’Errico, i Valter Župan, dosadašnji krčki biskup.

Uz njih, na svečanosti je bilo još tridesetak biskupa, mnogobrojni svećenici, predsjednik Sabora Leko, krčko gradonačelnik Darijo Vasilić te mnogi vjernici, koji su svečanost pratili u katedrali i putem video zida na obližnjem trgu Kamplin.

'Kad netko kaže pozdravljam krčkog biskupa, sjetim se: Aha, pa to sam kao ja...'

Fra Ivica Petanjak je formalno postao biskupom polaganjem ruku glavnog zareditelja kardinala Bozanića, a potom i ostalih biskupa na njegovu glavu.

Novi krčki biskup je, odgovarajući na pitanja kardinala Bozanića, obećao da će obavljati svoju biskupsku dužnost čuvajući vjeru, a potom mu je Bozanić uručio evanđelistar i biskupska znamenja, prsten, mitru i štap.

Nakon ređenja, Ivica Petanjak je predvodio svoje prvo euharistijsko slavlje kao biskup, te je potom održao nastupni govor.

U njemu je istaknuo da za njega krčka biskupija postaje početak potpuno novog života i novog poslanja. 'Ona postaje početak avanture ponovnog prepuštanja Gospodinu puteva svojih. Postaje osmo mjesto mojeg svećeničkog hoda, a osam je početak i kraj, početak bez kraja', naglasio je.

'Promatram ovo biskupsko imenovanje kao priznanje mojoj redovničkoj braći od kojih su neki sav svoj život posvetili Isusu Kristu i Crkvi u Hrvata, a trpjeli su za Crkvu i od Crkve', istaknuo je biskup Petanjak.

'Vaša ljubav prema meni otkrila mi je koliko ima dobra u vašim srcima i u ovome svijetu. Nakon ove spoznaje promatram ovu moju novu službu samo na jedan jedini način - svi ste vi sa mnom postali biskup, jer bez vas ne bi bilo ni mene', rekao je obračajući se vjernicima okupljenima na svečanosti.

Papa Franjo imenovao novog krčkog biskupa!

Istaknuo je kako će kao biskup uložiti napore da izgradi što bolje odnose sa svećenicima, redovnicama i redovnicama. Izrazio je želju da svi u biskupiji, domaći i doseljeni, izgrade zajedništvo u različitosti, trudeći se da svatko sačuva svoje krojiene i običaje.

Zahvalio se svima koji su pridonijeli njegovu imenovanju te pozdravio redovničku braću Hrvatske kapucinske provincije. Zahvalio se i roditeljima, Stjepanu i Kati, spomenuvši da oni ove godine slave 60. obljetnicu braka, 'Sad u obitelji imamo tri štapa, mama, tata i ja', kazao je.

Homilija kardinala Bozanića

Kardinal Bozanić je u svojoj homiliji kazao Petanjku da ga kler i vjerni narod rado primaju kao učitelja i pastira koji im dolazi jer ga šalje papa Franjo.

'Ovo nas slavlje najtješnje povezuje sa Svetim Ocem a istodobno nas smješta u onu rijeku milosti, svetosti i revne pastoralne službe kojom se stoljećima odlikuje Crkva u hrvatskom narodu, a što smo pozvani prenijeti novim naraštajima', rekao je, i naglasio da u tome blaženi Alojzije Stepinac predstavlja svojevrsni kompas.

Obraćajući se vjernicima kardinal Bozanić u propovijedi je naglasio da je 'Isus Krist, odgovarajući na zamolbu pogana, usmjeruje naš pogled prema križu. To je čas u kojem se proslavlja Sin čovječji i to je mjesto s kojeg Isus sve privlači k sebi'.

'Može li se vidjeti Isusa? Da - ali samo nakon što je raspet, uzdignut na križu, može se vidjeti njegova slava', kazao je Bozanić te istaknuo da se 'na životni križ ne treba gledati kao na nesreću, nego kao na uvjet da se donese plod'.

'Naime, plodovi se donose kada se izađe iz sama sebe, iz zatvorenosti u sebe, kada se gleda šire oko sebe, kada se prestane stavljati sebe i svoj uski interes u središte svojih izbora i nastojanja. Pobrkati u svom nastojanju dobar život sa životom koji ne poznaje žrtvu davanja i besplatnosti, velika je zabuna koja u mnoge živote unosi žalost i beznadnost', rekao je kardinal Bozanić.

Svećenik od 1990.

Novi biskup Ivica Petanjak je rođen 1963. u Đakovu. Za svećenika je zaređen 1990. godine. Od 1995. do 2002. bio je na postdiplomskom studiju u Rimu, gdje je magistrirao i doktorirao crkvenu povijest. Od 2005. do 2011. bio je provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije. Od 2011. do 2014. bio je župnik u župi Gospe Lurdske u Rijeci. Od kolovoza 2014. je gvardijan u kapucinskom samostanu u Osijeku, gdje ga je zateklo imenovanje za krčkog biskupa.

Krčka biskupija djeluje na kvarnerskim otocima, Krku, Cresu, Lošinju, Rabu i dijelu Paga te na manjim otocima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju