Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred novom Vladom teško vrijeme

Novi financijsko-investicijski dvojac čeka malo vremena i puno problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martina Dalić i Domagoj Milošević imat će posebno težak zadatak.

Novi ministri danas su prvi put bili na sjednici Vlade. Najviše se očekuje od potpredsjednika za investicije i ministrice financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ 'opalio' po Vladi 'Ministri se međusobno hvale, a Hrvatska ulazi u šestu godinu krize. Odakle crpe optimizam?!' Slika nije dostupna Neki bitni potezi Brojni potezi, mršavi rezultati

Novi financijsko-investicijski dvojac Dalić-Milošević očekuje premalo vremena i previše problema. Domagoj Milošević imati će posebno težak zadatak. Godinama zapuštan lokalni anti-sustav koji zapetljanom birokracijom i visokom korumpiranošću odbija i nastrpljivije ulagače.

>> Novi ministri jednoglasni kako im je godina dana dovoljna

>> Kosor: Rezultate na polju investicija očekujem već u siječnju

U mekanoj fotelji ga čekaju tvrde brojke. Od 2008. investicije su se sa više 4 milijarde srozale na samo jednu u ovoj godini. Analitičari ni za sljedeću godinu ne predviđaju ulagački preporod unatoč imenovanju stručnog potpredsjednika.

‘Više investicija bi se moglo očekivati 2012. kada će se vidjeti konkretni potezi i tko će konkretno biti na vlasti. Jer svatko tko dolazi ovdje zna da je svaka investicija usko ispreplatena sa državnom vlasti i sa ljudima koji su na vlasti. Dakle nema smisla stvarati neke pogodbe ni planove sa ljudima koji za godinu dana više neće biti tu’, kaže ekonomski analitičar Goran Vorkapić.

Martina Dalić pak preuzima financije obilježene prezaduženošću i trendom rasta troškova. Ruke će joj takoreći biti svezane jer je proračun za sljedeću godinu već zadan. Prihodi su niski na 107,4 milijardi kuna, a rashodi visoki 122,3 milijardi. Iako financije vape za njima, radikalne reforme troškova teško je očekivati zbog izborne godine i ionako lošeg trenutnog rejtinga HDZ-a u odnosu na političke suparnike.

‘Zadani parametri u proračunu pogotovo ovakvi kakvi su po meni neprihvatljivi u smislu novog velikog deficita i vrlo izvjesnog rasta javnog zaduživanja i sa nepovoljnom strukturom tog proračuna je nešto što definitivno ograničava upravljanje javnim finacijama u 2011.’, kaže ekonomski analitičar Branko Grčić.

Bez obzira na loše izglede, novim ljudima ipak treba dati injekciju startnog optimizma. Nešto valjda ipak mogu napraviti. A u slučaju teškog hrvatskog ekonomskog trenutka, nažalost; i malo je puno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene