Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo planinara

Nove optužbe na račun hrvatske policije: "Specijalci ih mlatili i pucali iznad njih"

Muškarac iz Slovenije opisao kako su ga oteli migranti (Foto: 24ur) - 2
Muškarac iz Slovenije opisao kako su ga oteli migranti (Foto: 24ur) - 2 24ur
Aktualno Galerija Muškarac iz Slovenije opisao kako su ga oteli migranti (Foto: 24ur) - 2 Muškarac iz Slovenije opisao kako su ga oteli migranti (Foto: 24ur) - 2 Foto: 24ur +0 Policajac u šumi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sarajevska televizija TV1 objavila je u srijedu u Dnevniku prilog o migrantima u kampu Ušivak kod Hadžića koji se žale na brutalnost hrvatske policije.

U kampu Ušivak kod Hadžića trenutno se nalazi oko 600 migranata koji se žale na glad i maltretiranje, objavila je TV1.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Borba protiv krijumčarenja migranata - 4 Unosan posao Policija kreće u žešću borbu protiv krijumčara: "Novac koji se u tome okreće možda je veći od zarade od droge"

"Mi smo izbjeglice, ne migranti", kaže jedan migrant u prilogu. "Imamo probleme s hrvatskom policijom prilikom prelaska granice. Neki od momaka koji su se vratili iz Bihaća kažu da su ih tukli. Neki od njih imaju slomljenu ruku, a neki nogu", govori drugi.

"Problem u Bosni je hrvatska policija. Kad uhvate migrante, onda ih tuku", dodaje. Emin iz Alžira kazao je novinarima da ih hrvatska policija tuče pendrecima. Pokazao je novinaru zamotani prst i ruku te govori da ide na prematanje.

"Zavoji na obje ruke dokazuju brutalnost i nehumanost hrvatske policije", navodi se u prilogu TV1.

Potresno pismo o postupanju policije

Na račun postupanja hrvatske policije prema migrantima požalio se i anonimni planinar koji je, kako tvrdi, svjedočio kako su specijalci na vrhu Risnjaka mlatili migrante i pucali im iznad glava. On je poslao H-alteru potresno pismo u kojem je detaljno opisao što se dogodilo.
Prenosimo dio njegovog pisma:

"Došlo ih je nekoliko, i tražili su vode, na što im je jedan mlađi par odmah pružio bočicu, te su sjeli na pod premoreni i pili vodu. Mladi par nije ih ni stigao upozoriti na to da su u blizini specijalci, već su specijalci izjurili van na dojavu jedne od osoba koja je vidjela dolazak izbjeglica.

Slušajući te priče i gledajući kako taj isti čovjek koji lovi izbjeglice istovremeno s takvim žarom i obzirnošću hrani već prejedenu lisicu, po glavi mi se stalno vrtilo - čak i lisica ima pravo na ime i svu humanost koja uz imenovanje ide.

Izletjeli su van s pendrecima urlajući "lay on the ground" ("lezite na pod") i počeli ih mlatiti. Izbjeglice su počele bježati, na što je jedan od (ili više) policajaca počeo pucati iz oružja, iznad njihovih glava.

U toj suludoj situaciji, i strahu, jedan od izbjeglica strčao se niz provaliju i prema izjavi jednog očevica, "cijeli se polomio" (ne možemo biti sigurni kolike su bile ozljede jer nakon toga više nitko od nas nije smio napustiti dom) - te je jedan od šestorice uhvaćenih (kako saznajemo od specijalaca kasnije i idućeg dana).

Očevici koji su vidjeli događaje ispred doma u dnevnom su nam boravku u šoku prepričavali kako su "došli migranti i tražili vode, na što su ih specijalci mlatili i pucali iznad njih".

Na to je reagirala upraviteljica doma i stala u obranu specijalaca ustvrdivši da ih "nisu mlatili" te da su oni "dobri dečki", iako, koliko mi je poznato, ona uopće nije bila prisutna na mjestu događaja i nije mogla znati što se točno dogodilo.

Bez obzira na to, djevojku koja je svjedočila događaju upraviteljica je posjela za stol i objasnila zašto su postupci specijalaca opravdani.
Usprkos tome, svi su saznali što se dogodilo“, navodi se u pismu.

 

Policija poziva planinara da im iznese saznanja o postupanju prema migrantima

Policija je N1 televiziji odgovorila na optužbe na račun hrvatske policije, konkretno specijalaca, prema migrantima.

"Policijski službenici su na područje Parka Risnjak upućeni krajem svibnja ove godine kada je obnovljen Planinarski dom i kada je isti trebao ponovno započeti s radom te primati izletnike i planinare.

Naime, nadležnoj Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prijavljeno je u proteklom razdoblju više provala i velika oštećenja imovine, između ostalog i navedenog Planinarskog doma, a o čemu je sačinjen foto-elaborat. S obzirom da su navedeni događaji utjecali na osjećaj sigurnosti lokalnog stanovništva i planinara, koji pohode to slabo nastanjeno područje, naložena je stalna nazočnost policijskih službenika na navedenom području.

Nadalje, vezano uz Vaš upit koji se odnosi na pismo anonimnog planinara, izvješćujemo kako su, na temelju iznijetih vremenskih i prostornih informacija, provedene žurne provjere, te je utvrđeno kako policijski službenici nisu imali postupanja kakva su opisana u anonimnim navodima, odnosno pripadnici Specijalne policije nisu primjenjivali fizičku silu niti vatreno oružje kao sredstvo prisile.

Međutim, budući da se u pismu planinara navodi da su događaju svjedočile i druge osobe, Ravnateljstvo policije zatražit će obavljanje razgovora sa zaposlenicima Planinarskog doma, a nepoznatog planinara pozivamo da sva svoja saznanja, radi njihove detaljne provjere, iznese u bilo kojoj policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj", navodi policija u odgovoru.

Aktualno Koncerti, izbor za miss, barovi... Evo u čemu će Zagrepčani ovo ljeto uživati na obalama Save Zagreb na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Zagreb na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Robert (Foto: Dnevnik.hr) Robert (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zuhal Kol (Foto: Dnevnik.hr) Zuhal Kol (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tedi Lušetić (Foto: Dnevnik.hr) Tedi Lušetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jerković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Koncerti, izbor za miss, barovi... Evo u čemu će Zagrepčani ovo ljeto uživati na obalama Save 1/5 >>

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene