Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obilne padaline

Stiže još jedan val oborina: Hrvatske vode izdale posebno upozorenje

Vodostaj Drave kod Varaždina
Vodostaj Drave kod Varaždina Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
Sa subote na nedjelju očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, posebice na slivu Save i Kupe, što će nakon današnjeg kratkotrajnog opadanja produžiti dugotrajnost visokih vodostaja tih rijeka, ali bez prijetnje za sustav obrane od poplava, izvijestile su Hrvatske vode.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama ipak se ne očekuju toliko ekstremne oborine te se dotoci rijeke Save iz Slovenije tijekom nedjelje očekuju na razini od 2200 do 2300 metara kubnih u sekundi, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 800

To znači visoke vodostaje i Save i Kupe, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Po važećim podacima vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu dosegnuo je maksimalnu razinu od +384 cm (protok oko 2200 m3/s) noćas u dva sata i od tada je u laganom opadanju. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za dionice vodomjera Zagreb, Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak.

Pročitajte i ovo Hrvati evakuirani iz Gaze sletjeli u Zagreb - 4 Obitelji s djecom FOTO Potresni prizori i suze u zračnoj luci: Evakuirani Hrvati stigli u Zagreb - "Prošli smo kroz užas"

Jučer od 15 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koji se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje čime se snižavaju vodostaji Save nizvodno od Zagreba.

Maksimalni protok Drave na izlazu iz Austrije jučer je iznosio 1800 m3/s, dok je trenutno 1350 m3/s, s trendom opadanja.

Protoci Drave na hidrocentralama u Sloveniji su trenutno između 1100 m³/s i 1600 m³/s, s trendom opadanja, dok je na ulazu u Hrvatsku protok u stagnaciji i iznosi oko 1500 m³/s .

U petak poslijepodne zabilježen je ubrzani porast vodostaja rijeke Mure pa je danas u 6,15 sati uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava a nadalje se očekuje stagnacija i opadanje vodostaja u Murskom Središću. Na vodomjernoj stanici Goričan neće se ostvariti uvjeti za proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija otkriven je klorpirifos U voću iz Hrvatske otkriven zabranjeni pesticid opasan za djecu

Na rijeci Dravi nizvodno od ušća Mure je vodostaj u porastu, danas se očekuje proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava prema vodostaju Drave u Botovu.

Zbog prestanka oborina na gornjem dijelu sliva Drave i Mure danas će doći do smirivanja vodostaja Drave i Mure. U noći sa subote na nedjelju je na gornjem dijelu sliva Drave i Mure prognozirana nova oborina koja će uzrokovati ponovni porast protoka. Ovisno o količini novih oborina moguć je novi lagani porast vodostaja rijeke Drave i Mure u narednim danima.

Vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu ostvarili su vodostaje blizu +500 cm, što je 2 metra niže od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava na karlovačkom području. U nedjelju se očekuje dodatni porast vodostaja Kupe na karlovačkom području, ali prema trenutnoj prognozi vodostaji bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o upozorenju Hrvatskih voda zbog mogućih bujičnih i urbanih poplava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene