Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza članka

NOVE KRITIKE NA RAČUN MINISTRA OBRAZOVANJA Barišić prozvan za veličanje Pavelićevog ministra obrazovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članak je navodno odmah prepoznat kao skandalozan i zbog njegove je objave prof. filozofije Josip Talanga podnio ostavku na mjesto člana uredništva časopisa Prilozi.

Pavo Barišić, ministar obrazovanja u Vladi Andreja Plenkovića, već je i prije potvrđivanja u Saboru izazvao prijepore u dijelu javnosti. Naime, isplivalo je kako je bio suočen s optužbama za plagiranje u članku objavljenom u znanstvenom časopisu, a govorilo se i o navodnim optužbama za pronevjeru, zbog kojih je, kako je pisao tjednik Nacional, prije dvadesetak godina smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog odbora Otvorenog učilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ne planira se ispričati Đikić odgovorio na premijerov poziv za "osobnom isprikom" Barišiću Slika nije dostupna Ministrica Divjak Nema plagijata: "Odluka Sveučilišta Augsburg o Pavi Barišiću mora se poštovati"

Iz ministarstva su poslali priopćenje: "Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić priopćuje da je u članku iz 1992. godine i predgovoru knjizi Uvod u Filozofiju poviesti Julija Makanca iz 1993. godine objavljen rukopis koji je Julije Makanec držao kao profesor na Mudroslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ni u članku ni u knjizi, ne veliča se osoba Julija Makanca. U središtu je Makančev rad kao filozofa povijesti. Autor članka i predgovora ogradio se od Makančeva političkog djelovanja." Ministar je sve optužbe s indignacijom odbacio, no sada su se pojavile nove. Naime, Tjednik Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, najavljuje priču u kojoj ga prozivaju za veličanje Pavelićeva ministra obrazovanja Julija Makanca. U detaljnoj analizi znanstvenog članka iz 1992., Barišić, kako pišu, Makanca naziva hrvatskim mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom, a ignorira njegovu predanost NDH i ustaškoj ideologiji. U članku "Filozofija povijesti Julija Makanca", objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, Barišić je navodno vrlo afirmativno pisao o Makancu, inače ministru obrazovanja u ustaškom režimu Ante Pavelića, nazivajući ga ‘tragičnim junakom i žrtvom’.

Barišić je u to vrijeme bio ravnatelj Instituta za filozofiju. ''U članku je potpuno prešutio Makančev ideološki i politički rad već je samo u tri rečenice nabrojao njegove funkcije. O Makančevim je filozofskim tekstovima pisao u superlativima, izbjegavajući kritički se osvrnuti na kontekst u kojem je djelovao i njegov angažman u zločinačkom ustaškom režimu'', pišu Novosti.

Članak je navodno odmah prepoznat kao skandalozan, navode Novosti, te dodaju kako je zbog njegove objave prof. filozofije Josip Talanga podnio ostavku na mjesto člana uredništva časopisa Prilozi.

"Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH", potvrdio je Novostima Talanga, redoviti profesor i donedavni voditelj Hrvatskih studija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene