454759
454759
454759
454759
454759

Barišić o sumnji u pronevjeru: "Na tu sam priču toliko ponosan..."

  • , 25.10.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić osvrnuo se na medijske napise o plagiranju i pronevjeri.

 
 
 
 
Ministar Barišić osvrnuo se na optužbe koje su protiv njega iznjeli pojedini mediji (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Ministar Barišić osvrnuo se na optužbe koje su protiv njega iznjeli pojedini mediji (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić najavio je da će uskoro detaljnije komentirati napise tjednika Nacional o tome da je prije dvadesetak godina zbog sumnji u pronevjeru bio smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog odbora Otvorenog učilišta u Zagrebu.

"Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan da dopustite da vam tijekom dana ili sutra ispričam malo detaljnije", rekao je Barišić novinarima pred Banskim dvorima, gdje je došao na sastanak novih ministara s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Navodni plagijat je posebna tema"

Novinare je zanimao i komentar o njegovim navodnim plagijatima u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine, na što je rekao kako je to "posebna tema koju bi htio posebno elaborirati".

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na Barišića, a predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić najavio je da će one biti razmotrene na sjednici odbora.

"Dobio sam pritužbu protiv dotičnog akademika koji zbog zloporabe, kao predsjednik Odbora s tim predmetom uveseljava javnost, narušavajući jedno od temeljnih civilizacijskih načela koje su postavili Rimljani prije 2000 godina - ne bis in idem, odnosno o istome ne dva puta, ustvrdio je Barišić, dodavši da će detaljnije o tome "kada bude prigoda".

Po njegovim riječima, iz medija je saznao da je u srijedu sjednica o tome, no smatra spornim što "već tri dana svi uveseljavate javnost tom temom", a predmeti Odbora trebali bi biti tajna.

Otkriva stanje u resoru

"Predmet koji je 2011. pokrenut razmatran je na tri etička tijela i na svakome jasno piše da nema govora ni o mom slučaju, niti o plagijatu, to piše crno-bijelo na mnoštvu rješenja", dodao je.

Barišić je komentirao i stanje u resoru, ustvrdivši da "što više otkriva, onda zapravo počinje razumijevati zašto je ovoliko napada na njegov resor".

Kao jednu od najspornijih stvari izdvojio je kašnjenje u slučaju zakonskih prijedloga ili obveza iz ugovora s Europskom unijom. "To je jedna od stvari koje ću prvo podastrijeti javnosti, da se vidi tko i zašto ih je napravio", najavio je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se