Novčić je slučajno pronađen u 19. stoljeću (Foto: Davor Javorović/Pixsell)
Novčić je slučajno pronađen u 19. stoljeću (Foto: Davor Javorović/Pixsell) Foto: Davor Javorovi?/Pixsell

U sklopu muzejske akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" u subotu, 15. prosinca, na pročelju zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu, bit će otkriven spomenik "Novac cara Hadrijana", kopija brončanog sestercija koji je na tom mjestu pronađen u 19. stoljeću.


Riječ je o trinaestom u nizu spomenika postavljenih tijekom 28 godina sustavnog provođenja te muzejske akcije, podsjeća se u najavi Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijem se Numizmatičkom odjelu čuva original novca.

Vezani članci Ribe - 2 VIDEO Nevjerojatni prizori s obale Save: Mrtve ribe plutaju uz kopno, ribočuvari zabrinuti - ''Ovo nije prvi put'' Navijači West Ham United-a u Harts pubu na Opatovini - 1 Makljaža u centru Zagreba: Letjeli stolovi i stolci, potukli se navijači West Hama i Dinama?

"Gotovo stoljeće i pol kasnije od pronalaska njegova je kopija interpolirana u pročelje zgrade Županijskog suda, na istu onu lokaciju gdje ga je davnih dana izgubio njegov nesmotreni vlasnik", dodaje se.

Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. – 138. g.) pronađen je slučajno 1877. godine prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.

Akcijom "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" obilježavaju se autentična mjesta pronalaska predmeta arheološkog i paleontološkog značaja, postavljanjem njihovih kopija na suvremene lokacije.

Autori akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ su Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter, a koordinira ju zagrebački Arheološki muzej.

Model spomenika izradio je Zdravko Ladiš, a napravljen je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. (Hina)