Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen 1877.

Novčić cara Hadrijana postaje novi spomenik na pročelju Županijskog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu muzejske akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" u subotu, 15. prosinca, na pročelju zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu, bit će otkriven spomenik "Novac cara Hadrijana", kopija brončanog sestercija koji je na tom mjestu pronađen u 19. stoljeću.

Riječ je o trinaestom u nizu spomenika postavljenih tijekom 28 godina sustavnog provođenja te muzejske akcije, podsjeća se u najavi Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijem se Numizmatičkom odjelu čuva original novca.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

"Gotovo stoljeće i pol kasnije od pronalaska njegova je kopija interpolirana u pročelje zgrade Županijskog suda, na istu onu lokaciju gdje ga je davnih dana izgubio njegov nesmotreni vlasnik", dodaje se.

Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. – 138. g.) pronađen je slučajno 1877. godine prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.

Akcijom "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" obilježavaju se autentična mjesta pronalaska predmeta arheološkog i paleontološkog značaja, postavljanjem njihovih kopija na suvremene lokacije.

Autori akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ su Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter, a koordinira ju zagrebački Arheološki muzej.

Model spomenika izradio je Zdravko Ladiš, a napravljen je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene