Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijedlog kaznenog zakona

Novčane kazne za sramoćenje i povredu ugleda, zatvor za klevetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sramoćenje kao novo kazneno djelo protiv časti i ugleda te povratak mogućnosti zatvorskog kažnjavanja zbog klevete, koje je izazvalo nezadovoljstvo novinarske struke, neke su od novosti u nacrtu prijedloga kaznenog zakona.

Novo kazneno djelo sramoćenje kažnjavalo bi se novčano, a za klevetu, koja se dosad kažnjavala samo novčano, vratila bi se mogućnost kazne zatvora do godine dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zakon o stranim agentima VIDEO Gruzija oslobodila 130 privedenih prosvjednika: Žustre borbe na ulicama se smiruju Slika nije dostupna Zbog uvrede i klevete Biskupi traže Milanovićevu ISPRIKU!

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva  Zdenko Duka kazao je da će se novinarska struka boriti da se ne mjenja dio zakona o povrjedi ugleda i česti te za dekriminalizaciju tih djela. Dodao je da u proteklih 20 godina nitko nije otišao u zatvor zbog klevete i upitao se zašto se baš sada vraća ta mogućnost kad se sve češće piše o kriminalu.

Izrazio je bojazan da će novinari biti novčano kažnjavani zbog sramoćenja čak i ako napišu istinu o nečijem osobnom i obiteljskom životu ako sud ocijeni da to nije bilo u javnom interesu.' Ovo nije za nas pitanje ograničenja novinarskih sloboda, nego će to prerasti i u političko pitanje', ustvrdio je Duka.

Voditeljica radne skupine Ksenija Turković rekla je da je radna skupina lišena ikakva političkog utjecaja i da je u svim europskim zemljama za klevetu predviđena zatvorska kazna.

Novim zakonom novinari u boljem položaju

Nacrtom novog zakona, smatra Turković, novinari se dovode u povoljniji položaj jer se prijedlogom zakona kazneno djelo kleveta razlikuje od sramoćenja za koje se okrivljenik neće kažnjavati ako dokaže istinitost činjeničnih tvrdnja koje je prenosio ili postojanje opravdana razloga zbog kojeg je postupajući u dobroj vjeri povjerovao u njihovu istinitost.

Nacrtom je predviđeno i da se novčana kazna za klevetu smanjuje s 360 na 180 dnevnih dohodaka. Radna skupina zaključila je da je čast i ugled vrijedno ustavno pravo i da ga treba kao i ostala prava štititi kaznenim zakonom, kazala je Turković.

Sudac Vrhovnog sada Marin Mrčela ustvrdio je da prijedlog ne ugrožava pravo na slobodu izražavanja, a da dovoljno štiti čast i ugled. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je Kazneni zakon od 1997., kad je donesen, doživio 11 izmjena i dopuna te da više nije primjeren. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene