Obavijesti Pretražite Navigacija
Izglasao Europski parlament

Nova uredba za ravnopravnost: Radnici će morati imati informacije o plaćama po spolu

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u četvrtak direktivu koja daje radnicima pravo na informacije o plaćama po spolu, dok će poduzeća morati poduzeti mjere ako je razlika u plaći na temelju spola veća od pet posto, priopćio je ured EP-a u Hrvatskoj.

"Moj je prioritet bio radnicima osigurati najuključivije i najučinkovitije mjere za transparentnost plaća. Ne samo da konačno imamo obvezujuće mjere za rješavanje razlike u plaći na temelju spola, nego su i svi građani Europske unije prepoznati i zaštićeni od diskriminacije u pogledu plaće”, kazala je izvjestiteljica Samira Rafaela.

Usvajanje direktive koja daje radnicima pravo na informacije o plaćama po spolu podržalo je 427 europarlamentaraca, 79 ih je bilo protiv, a 76 suzdržano. Tajnost plaća bit će zabranjena pa tako i odredbe u ugovoru po kojima se zabranjuje radnicima otkrivanje svoje plaće ili traženje informacija o svojoj i drugim kategorijama plaća.

"Platne strukture za usporedbu plaća morat će se temeljiti na rodno neutralnim mjerilima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije radnih mjesta. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi radnih mjesta morat će biti rodno neutralni, a proces zapošljavanja vođen na nediskriminirajući način", stoji u priopćenju ureda Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Noćni marš Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici VIDEO Noćni marš za prava žena: ''Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo - Nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!''

Pročitajte i ovo Prosvjed na međunarodni dan žena na Filipinima borba za prava Žene prosvjeduju diljem svijeta: "Ravnopravnost spolova sve je dalje"

Ako se ustanovi da je razlika u plaćama među spolovima veća od pet posto, poslodavci će morati u suradnji s predstavnicima radnika provesti procjenu plaća, a države članice EU-a moraju odrediti sankcije, uključujući financijske kazne, za kršenje tog pravila.

Radnici pogođeni kršenjem spomenutog pravila imat će pravo na odštetu. Prije stupanja direktive na snagu, mora ju službeno odobriti Vijeće Europe.

Hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ/EPP) podsjetila je priopćenjem kako je razlika u plaćama između žena i muškaraca u EU-u skoro 13 posto, a u Hrvatskoj 11 posto.

Glavak "snažno zagovara primjenu načela jednakih plaća žena i muškaraca za jednak rad ili rad jednake vrijednosti kako bi se žene osnažile ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti s obzirom na to da manje plaće posljedično dovode i do manjih mirovina, financijske ovisnosti i siromaštva žena", navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene