Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Novi meteoalarmi diljem Hrvatske, stiže snijeg: "Budite na oprezu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tijekom vikenda koji je pred nama očekuje nas pad temperature i snježne pahulje. Iz HAC-a su tim povodom objavili nekoliko savjeta za vozače.

Prema vremenskoj prognozi meteorologa Nikole Vikić-Topića, u petak će cijelom Hrvatskom zavladati južina.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upaljena upozorenja. Vrijeme je potencijalno opasno za gospićku i riječku regiju zbog kiše i vjetra te splitsku i dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre i Velebitski kanal zbog vjetra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teško je rušiti zidove Zašto sam morao obrisati tekst: "Molim te, molim te, makni ga!"

Viši stupanj upozorenja upaljen je zbog snažnih udara vjetra za Kvarner i Kvarnerić te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

Ilustracija DHMZ upalio upozorenja za petak (Foto: DHMZ/Screenshot)

Prema trenutačnim prognozama, meteoalarmi su upaljeni za sve osim osječke regije. Žuto upozorenje upaljeno je za zagrebačku i karlovačku regiju zbog snijega i poledice, kninsku regiju zbog vjetra, gospićku zbog vjetra, kiše, snijega i poledice, riječku zbog kiše, grmljavinskog nevremena i vjetra te za splitsku i dubrovačku regiju zbog grmljavinskog nevremena i vjetra.

 

 

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", priopćili su iz DHMZ-a za područja u kojima se očekuje snijeg.

Pročitajte i ovo Uništenje u Gazi Rat na Bliskom istoku Izrael nastavio borbu nakon isteka primirja: Optužio Hamas za kršenje

Narančasto upozorenje upaljeno je za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju zbog vjetra.

Ilustracija DHMZ upalio upozorenja za petak (Foto: DHMZ/Screenshot)

"U subotu na kopnu oblačno, povremeno uz kišu, osobito u drugom dijelu dana, a navečer su, uz pad temperature, izgledni susnježica i snijeg, ponegdje i u nizinama, osobito na sjeveru i zapadu", najavio je meteorolog Vikić-Topić.

HAC upozorio vozače

Ususret lošijim vremenskim uvjetima, HAC je vozačima poslao nekoliko informacija. 

"Apeliramo na dodatan oprez u prometu. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama.

Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas.

Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422", objavili su.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene