Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojke su pokazatelj

Nova TV se spominje u aferi, ali bez ikakvih dokaza: ''Nitko nema poseban tretman''

I Nova TV spominje se u aferi Mreža TV, koja je ovih dana okupirala medije i javnost. Nema baš nikakvih dokaza, a i brojke pokazuju da priče nema. Stigla je i reakcija televizije.

Na marginama afere Mreža TV spomenuta je i Nova TV, doduše u nejasnom kontekstu. Marin Vlahović, koji je snimao razgovore s Juricom Lovrinčevićem, bivšim savjetnikom sada bivšeg ministra gospodarstva, na javnoj je televiziji doveo u vezu Novu TV s Lovrinčevićem i Davorom Filipovićem.

''Spominju se odnos Lovrinčevića i Davora Filipovića s Novom TV. Tako da vrlo jasno se može matematičkom analizom što je tržišna vrijednost, što promovira određenu državnu tvrtku, a što promovira određene pojedince ili osobe. Tu se vidi da postoje neki sukobi interesa i neko pogodovanje nekome. Jedno je Mreža TV, ali što je s velikim televizijama? I ako su velike televizije u toj mjeri ulazile u poslove s Lovrinčevićem, kako onda možemo govoriti uopće o slobodnom novinarstvu?" rekao je Vlahović u emisiji Otvoreno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predložen istražni zatvor Novi detalji USKOK-ove akcije: Pokrenuta istragu protiv zaposlenica Fine i Porezne uprave

Brojke sve govore

Kako Vlahović nije ponudio ništa više od toga, pokušali smo matematičkom analizom utvrditi ima li u cijeloj priči dima ili čak vatre. Prema službenim podacima Ministarstva financija za ovu godinu, Ministarstvo gospodarstva oglašavalo se na sve tri nacionalne televizije. Podataka o prihodima za ovu godinu još nema pa smo usporedili brojke s prihodima televizija iz 2022. godine.

Udio oglašavanja Ministarstva gospodarstva u ukupnim prihodima Nove TV je svega 0,24 posto, RTL-a 0,20 posto, a HRT-a 0,34 posto.

Iz te matematičke analize jasne su barem dvije stvari: da je udio oglašavanja Ministarstva gospodarstva zapravo minoran (i) na Novoj TV te da je na nekim televizijama taj udio i veći.

Pročitajte i ovo Alex Batty Nestao u Španjolskoj Pronađen dječak koji je nestao prije šest godina, sumnjalo se da je otet: Danima je hodao, a onda je naišao kamion...

Očitovanje Nove TV

Zbog cijelog se slučaja očitovala i Nova TV.

''Navodi koji se vrlo paušalno iznose o Novoj TV u aktualnim događajima i aferi povezanoj s Mrežom TV iznose se u dijelu medija neprofesionalno, bez ikakvih činjenica i dokaza. Nova TV posluje i vodi uređivačku politiku na najvišoj profesionalnoj razini. Nitko u Informativnom programu Nove TV nema poseban tretman, a pogotovo ne državni ili lokalni dužnosnici, o čemu svjedoči način na koji svakodnevno objektivno i kritički izvještavamo o njihovu radu. Dobre poslovne odnose gradimo sa svim akterima na javnoj sceni. Korektnost je ono što jamčimo svojim profesionalizmom, svima koji dobivaju prostor u našem Informativnom programu. Naši poslovni rezultati, gledanost i povjerenje gledatelja već godinama to potvrđuju. Nova TV spremna je, u slučaju da ocijeni da je njezina reputacija dovedena u pitanje, protiv odgovornih osoba pokrenuti odgovarajuće pravne postupke'', stoji u službenoj reakciji Nove TV.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene