Američki ministar obrane James Mattis pozvao je hrvatskog kolegu Damira Krstičevića da se američkim zrakoplovom vrati u Hrvatsku nakon summita NATO-a u Bruxellesu.

Galerija


Nova TV prva doznaje da će se hrvatski ministar obrane Damir Krstičević vratiti s NATO summita američkim zrakoplovom i to na poziv svog kolege Jamesa Mattisa koji stiže u Hrvatsku na ministarski sastanak.

Vezani članci Damir Krstičević otvorio MSAP u Zemuniku (Foto: Marko Dimic/PIXSELL) Damir Krstičević : "U Zemuniku može biti novi NATO-ov centar izvrsnosti" Američki ministar obrane susreo se Plenkovićem (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Američki ministar obrane u Zagrebu: "Hrvatska je dokazana saveznica s respektabilnom vojskom"

SAD žele ojačati svoju ulogu na prostoru jugoistočne Europe.

''Sjedinjene Države su naš ključni saveznik i partner što se tiče obrane", rekao je Krstičević. Mattis će u Hrvatskoj sudjelovati i na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) u kojoj uz SAD i Hrvatsku sudjeluju Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

Krstičević je rekao da Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti, povećava obrambeni proračun. S tim u vezi, hrvatska Vlada je donijela i plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun, koji treba dostići do 2024. godine.

"Živimo u nepredvidljivom svijetu i mislim da je ulaganje u sigurnost jako bitno za Hrvatsku, jako bitno za Savez kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove", kaže Krstičević.