O reformi, prijeporima i problemima oko programa povijesti reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je sa savjetnikom premijera Radovanom Fuchsom.

Galerija +0 Radovan Fuchs (Dnevnik.hr)

S Radovanom Fuchsom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Vezani članci Ilustracija Dječak dobio potres mozga nakon što ga je kolega bacio na beton, u školi ''samo žele da se sve što prije smiri'' Radovan Fuchs Fuchs o manjku klima u školama i učenicima koji su kolabirali tijekom ispita: ''Nije opravdanje, ali to su dva slučaja na 32.000 maturanata''

Problematičan je i kurikulum povijesti, što kažete na kritičare koji traže povlačenje cijelog kurikuluma?

Ova grupacija koja kritizira, očito se cijelo vrijeme pojavljuje jedna te ista ekipa, onda kad to malo bolje raščlanite, vidite da su to uglavnom ljudi koji su radili na prvoj inačici i koji se uglavnom ne mire s nikakvom promjenom te verzije.

Poučen novim nekakvim iskustvom što su napravili, kako su napravili spin oko holokausta, negirajući da je vrlo dobro, vrlo detaljno ta grozna situacija u povijesti ljudskog roda prikazana u novoj inačici kurikula povijesti. Onda me ne bi začudilo, ali ne želim vjerovati da se tim stvarima rukovodim, ali možda njima smeta i to što je u ovoj inačici kurikuluma vrlo dobro prikazan Domovinski rat, što je vrlo jasno razjašnjeno tko je žrtva, tko je agresor, što se jasno navode uzroci i posljedice domovinskog rata, što se unutra pojavljuju termini poput velikosrpske agresije, oružane pobune i međunarodnog sukoba, a ne građanskog rata npr., ali nadam se da to nije razlog zbog kojeg to sadašnji kritičari rade, međutim poučen ovom epizodom oko holokausta, čak me niti to ne bi začudilo.

Ima li prijepora između HDZ-a i HNS-a oko reforme?

Pa ja s HNS-om nisam razgovarao. Ja mislim da ne bi trebalo biti, ali ne mogu vam odgovoriti na taj dio političkoga pitanja.

Posljednjih dana se iz HNS-a može čuti da vi podmećete klipove da se ne provede reforma, u čemu je problem?

Ne, znam. Tko? Ja osobno ili HDZ? Ne znam na koga se ta kritika odnosi. Ne mogu prihvatiti takav stav i takve kritike. Kad bih ja bio taj koji bi kočio reformu, onda to sigurno ne bi bilo napravljeno jer moj stav od početka je bio da se ide prebrzo i da bi dokumente trebalo raditi nešto lakšim tempom što bi sigurno rezultiralo boljom kvalitetom i ne bi se potkradale određene stvari koje se mogu ispraviti i bit će ispravljene sigurno.

Mislite li da ministrica Divjak radi dobar posao?

Ona je apsolutno entuzijastički posvećena svome poslu i ne mislim da ga sigurno radi zlonamjerno. I radi dan i noć i to joj se mora priznati.

Čitavi intervju novinarke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice sa savjetnikom premijera Plenkovića Radovanom Fuchsom možete pogledati u galeriji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju