Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Udruga franak zadovoljna

Nova pravomoćna presuda za "švicarac": Banka mora tužitelju isplatiti 50.000 kuna preplaćenih kamata

Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr)
Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Švicarski Franak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Županijski sud u Rijeci donio je pravomoćnu presudu za jedan konvertirani kredit, izvijestila je Udruga franak. Potrošaču koji je tužio banku, sud je dodijelio 50.000 kuna za preplaćene kamate.

Prvo je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate.

"Presuda je izvrsna i zbog toga jer po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom", ističu iz Udruge franak.

Pročitajte i ovo Inicijativa Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) građanska inicijativa Lex franak predlaže zakon koji bi sve kredite u švicarcima proglasio ništetnima

Pročitajte i ovo Prosvjed zbog slučaja Franak (Foto: Dnevnik.hr) Tisuće građana čekaju Vrhovni sud odluku u slučaju "švicarski franak" donosi do kraja srpnja, aktivisti poručuju: "To je prekasno!"

Udruga franak naglasila je i najbitnije detalje presude:

1. Dodatak ugovora iz konverzije nije od utjecaja na tužiteljevo potraživanje razlike kamata.

2. Zakonskim odredbama za konverziju nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi.

3. Glavni motiv zakona bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem dužnika iz euro kredita, a ne vraćanje preplaćenih kamata za vrijeme korištenja nepoštene ugovorne odredbe.

4. Konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnoga ugovora, dok se ne odnose i na izvanugovorne odnose među strankama.

5. Konverzijom nije prestala izvanugovorna obveza vraćanja svega što je stečeno bez osnove.

Iz Udruge franak naglašavaju da potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda o revizijama banaka odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovor te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene